opgeladen-accu- van-jouw-scooter-

Zorg voor een opgeladen accu van jouw scooter voor de perfecte reis!

Als scooterrijder wil je natuurlijk zo lang mogelijk plezier beleven aan je accu. Immers, een nieuwe accu aanschaffen betekent extra kosten maken en dat wil je uiteraard zo veel mogelijk vermijden. Hoe lang een accu mee gaat is van een groot aantal factoren afhankelijk. Met name de manier waarop jij je scooter gebruikt, is daarbij bepalend. Belangrijk is natuurlijk om altijd goed de gebruiksaanwijzing te lezen en de daarin vermelde voorschriften goed op te volgen. Zo verklein je de kans dat je halverwege je tripje moet afstappen omdat je scooter niet meer verder wil door accuproblemen.

Opladen

Veel mensen zijn geneigd om een accu volledig op te laden, maar eigenlijk is dat niet de beste optie om een lange levensduur te garanderen. Hetzelfde geldt voor het helemaal leeg laten lopen van de accu. Het beste kun je de scooter aan de lader hangen als de meter ongeveer op dertig procent van de beschikbare capaciteit staat. Laat de accu dan aan de lader hangen tot rond de negentig procent en stop daarna met laden. Met een nieuwe scooteraccu kun je over het algemeen de actieradius behalen die in de brochures vermeld staat. Is de accu al wat langer in gebruik, dan loopt de capaciteit geleidelijk iets terug. Dit is een normaal verschijnsel en duidt dus niet op gebreken.

Herkennen van problemen

Wanneer de prestaties van een accu ernstig verzwakt zijn, kan dat leiden tot uitval van het voertuig. Het is dus zaak om dergelijke omstandigheden tijdig te herkennen. Startproblemen zijn vaak een eerste teken aan de wand. Als het starten lang duurt of zelfs helemaal niet meer lukt, duidt dit vaak op een accuprobleem. De oorzaak kan overigens ook ergens anders liggen, dus het is zaak om dergelijke problemen wel eerst goed te onderzoeken. Je kunt accuproblemen ook signaleren doordat bijvoorbeeld de verlichting of richtingaanwijzer hapert.

Aandachtspunten

Accu’s zijn er in veel soorten en maten. Als leek weet je vaak niet goed waarop je moet letten bij de aanschaf ervan. Van een topmerk als Yuasa hoef je geen problemen te verwachten, maar kies je voor een onbekend merk, probeer dan eerst wat reviews te vinden om te achterhalen of je te maken hebt met een betrouwbaar product. Realiseer je daarbij altijd goed dat jouw eigen veiligheid een belangrijk aspect is. Je bent immers verkeersdeelnemer, dat brengt de nodige verantwoordelijkheden met zich mee.