Zo bepaal je de dagwaarde van je auto of scooter

De dagwaarde van je auto is in meerdere situatie heel belangrijk. Bijvoorbeeld op het moment dat je jouw auto wil verkopen. Of op het moment dat je schade hebt gereden en de auto misschien wel total loss is. In die situaties moet je weten wat de waarde van de auto is. Dat doe je met de dagwaarde. Die waarde geeft aan hoeveel een vergelijkbare auto ongeveer kost om aan te schaffen. Hoe moet je je dagwaarde berekenen? We leggen het voor je uit.

Leeftijd

De leeftijd, of het bouwjaar, van de auto is de eerste factor in de dagwaarde. Hoe ouder de auto, hoe minder hij waard is. Vaak hebben auto’s met een leeftijd boven de 12 jaar weinig waarde meer. Jongere auto’s vertegenwoordigen over het algemeen nog een hoge waarde. Dit komt omdat zij nog relatief weinig rij-jaren achter de rug hebben en slijtage nog niet aan de orde is. Het bouwjaar van je auto kan je makkelijk opzoeken via het internet met behulp van je kenteken.

Aantal gereden kilometers

Ook het aantal gereden kilometers telt mee in de bepaling van de dagwaarde van je auto. Een auto die veel kilometers op de kilometerstand heeft staan, heeft een lagere dagwaarde. Ook dit heeft te maken met het feit dat een auto met veel kilometers meer slijtage heeft dan een jongere auto. Dit is ook de reden dat er in het verleden werd gefraudeerd met de kilometerstand. 

Staat van het onderhoud

De onderhoud van je auto is het derde punt dat de dagwaarde van je auto of ander voertuig bepaalt. Een auto die altijd keurig is bijgehouden, is vanzelfsprekend meer waard dan een auto waar minder aandacht aan is besteed. Het is daarom altijd aan te raden je auto goed bij te houden en hem regelmatig te laten keuren. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar dus ook voor de waarde van je auto.

Accessoires van de auto

Tot slot bepalen ook de accessoires van jouw bolide de dagwaarde. Een zeer luxe uitvoering van het model van jouw auto, was en is meer waard dan een auto zonder extraatjes. Je kunt hierbij denken aan climat control, achteruitrijcamera en een panoramadak. 

Hulp bij het berekenen van de dagwaarde

Het is leuk om al deze factoren te weten die de dagwaarde van je auto beïnvloeden. De kans is klein dat je nu een inschatting kan maken van de dagwaarde van jouw auto. Gelukkig zijn er online verschillende tools te vinden. Zo kan je met alleen je kenteken direct de dagwaarde berekenen. Ga daarvoor naar de website van RDWdata.