Scootmobiel regels die je moet weten

Alle verkeersdeelnemers moeten zich houden aan de verkeersregels, dat spreekt voor zich. Met zoveel voertuigen op de weg is het soms niet duidelijk welke regels op jou van toepassing zijn. Neem bijvoorbeeld rijden op een scootmobiel. Waar mag je rijden, hoe snel en heb je een rijbewijs nodig om op een scootmobiel te mogen rijden? In dit artikel behandelen we de voornaamste scootmobiel regels die van toepassing zijn op de Nederlandse wetgeving.

scootmobiel-regels

Let op: We hebben ons best gedaan om deze tekst zo accuraat mogelijk te schrijven, maar we kunnen niet garanderen dat alle informatie juist is. Lees daarvoor de websites van de overheid, de politie en de RDW.

Hier mag je rijden met een scootmobiel

In tegenstelling tot veel andere vervoersmiddelen mag je met een scootmobiel op een opvallend groot aantal plaatsen rijden:

  • Op de stoep
  • Op het fietspad
  • Op de rijbaan

Je mag niet op autowegen en snelwegen rijden. Op de stoep mag je maximaal 6 km/u rijden, anders moet je de weg op. Op fietspaden mag je niet sneller rijden als 30 km/u. Wanneer je op de rijbaan rijdt zul je de regels voor een fietser moeten volgen. Dat houdt in rechts blijven zodat auto’s je kunnen passeren.

Maximale snelheid

We noemden al enkele snelheden, voor de duidelijkheid zijn hier alle situaties en de maximum snelheid:

  • Op de stoep: 6 km/u
  • Op het fietspad binnen de bebouwde kom: 30 km/u
  • Op het fietspad buiten de bebouwde kom: 40 km/u
  • Op de rijbaan: 45 km/u
  • Op een woonerf: 15 km/u

Er zijn dus meer maximum snelheden dan bij een bromfiets van toepassing zijn. Op de meeste scootmobielen kun je de maximum snelheid met een knop instellen, zo loop je niet het risico om bijvoorbeeld op de stoep te snel te rijden.

Je mag ook in winkels rijden mits ze daarvoor de ruimte en mogelijkheden bieden. De grote ketens op grotere locaties zullen deze optie vaak bieden, bij boetieks is dit lang niet altijd het geval. Winkels zijn niet verplicht om de locatie toegankelijk te maken, gelukkig houden veel winkeliers hier wel rekening mee.

Een rijbewijs halen is niet nodig

In tegenstelling tot scooters of auto’s is het bij scootmobielen niet nodig om een rijbewijs te halen. Het is overigens wel degelijk aan te bevelen om wat lessen te nemen om veilig te rijden. Er zijn gemeenten in Nederland die gratis cursussen aanbieden. Voor een scootmobiel die niet sneller kan rijden dan 10 km/u geldt geen minimumleeftijd, voor snelle scootmobielen geldt een minimumleeftijd van 16 jaar.

Scootmobielen verzekeren

Je bent als eigenaar verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten, dat is voor de schade die je aan medeweggebruikers kunt veroorzaken. Er zal een verzekeringsplaatje uitgereikt worden die je achterop de scootmobiel moet plaatsen. Alleen de schade voor de tegenpartij zal gedekt worden, niet je eigen schade. Het is uiteraard wel mogelijk om een All Risk verzekering af te sluiten die alles dekt, die is wel duurder. Een kenteken aanvragen is overigens niet nodig, scootmobielen vallen namelijk onder gehandicaptenvoertuigen.

Wat mag op een scootmobiel?

  • Je mag parkeren op de stoep mits je niemand in de weg staat.
  • Je mag overdag rijden zonder licht. Met name bij slecht weer is het gebruik van verlichting overdag aan te bevelen.

Wat mag niet op een scootmobiel?

  • Je mag niet telefoneren of een telefoon gebruiken tijdens het rijden. Je kunt wel een handsfree kit laten installeren bij de leverancier.
  • Je mag niet parkeren waar een parkeerverbod van kracht is. Parkeren op een plek voor invaliden op normale parkeerplaatsen is wel toestaan.

Bekijk direct de collectie scootmobielen. Het is ook mogelijk om het scootmobiel in termijnen te betalen.