scootmobiel-slot

Scootmobiel goed op slot zetten

Jouw scootmobiel op de juiste manier op slot zetten

Even snel boodschappen doen zonder jouw scootmobiel? Vaak zet je hem dan ergens neer en loopt naar binnen. Toch zit een diefstal in een klein hoekje. Je zou vaak denken dat een scootmobiel niet het eerste is wat er meegenomen wordt, maar niets is minder waar. Een dief doet er alles aan om jouw bezittingen mee te nemen, waaronder jouw scootmobiel. Het is daarom van belang dat je hem op de juiste manier op slot zet, zodat je dieven geen kans geeft of in ieder geval op tijd hulp in kunt schakelen. Onderstaande informatie helpt jou hiermee op weg.

Jouw scootmobiel op slot zetten

Als jouw scootmobiel gestolen wordt, betekent dit dat je minder bewegingsvrijheid hebt. Je hebt hem immers niet voor niets en het is lastig als je jouw scootmobiel ineens kwijt bent. Je kunt daarom verschillende maatregelen nemen, zodat je jouw zelfstandigheid niet verliest. De eerste is eigenlijk vrij duidelijk, maar gaat toch nog vaak mis. Je moet jouw scootmobiel namelijk altijd op slot zetten als je deze even onbeheerd achterlaat. Het maakt hierbij niet uit of je snel terug bent of niet. Jouw vervoersmiddel is in slechts enkele seconden meegenomen als deze niet op slot staat. Zorg er daarom altijd voor dat het slot erop komt, zodat deze niet meegenomen kan worden.

Een extra slot geeft moeilijkheden voor dieven

scootmobiel-goed-op-slot-zettenDaarbij is het ook van belang dat je een extra slot erop zet. Alleen het stuurslot erop zetten is vaak niet meer genoeg. Wanneer je de scootmobiel ergens buiten parkeert, dan is een scootmobielslot een goede uitkomst. Zo hoef je er niet meer over na te denken waar je hem neerzet, maar is deze altijd beveiligd tegen diefstal. De dieven hebben immers twee sloten om rekening mee te houden, waardoor ze vaak wel twee keer nadenken. Het kan immers veel tijd kosten om twee sloten door te breken. Tegen de tijd dat dit gebeurd is, hebben mensen in de omgeving al hulp ingeschakeld om de dieven te pakken.

Jouw scootmobiel binnen zetten

Uiteraard kan het ook veel schelen waar je de scootmobiel zet. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat een scootmobiel binnengezet kan worden. Wanneer je deze kans wel hebt, is het wel aan te raden. Zo kun je jouw scootmobiel bijvoorbeeld in de schuur, een afgesloten tuin of zelfs in de hal van de woning plaatsen. Wanneer je in een flatgebouw woont, dan zijn er vaak voldoende mogelijkheden om deze in een trappenhuis te kunnen plaatsen. Hierover moeten uiteraard wel afspraken gemaakt worden. Niet iedereen vindt het leuk om langs zo’n gevaarte te moeten lopen. Ondanks dat jouw scootmobiel binnen staat, moet je hem wel altijd op slot zetten. Je weet maar nooit wie er binnen komt.

Een opvouwbare stalling voor jouw scootmobiel

Als er geen binnenruimte beschikbaar is, zijn er ook voldoende andere mogelijkheden om jouw scootmobiel te kunnen stallen en te beschermen tegen diefstal. Er zijn verschillende mobiele plus opvouwbare stallingen die bij de woning geplaatst kunnen worden. Deze stallingen kunnen ervoor zorgen dat jouw scootmobiel beschermd is tegen diefstal en je met een gerust hart jouw woning kunt betreden. Je hoeft de scootmobiel dus niet meer buiten te laten staan, maar zorgt ervoor dat er een afgesloten plek beschikbaar is. Ondanks dat deze niet geheel diefstalwerend zijn, worden de dieven wel een tijd bezig gehouden. Ook hier geldt weer: als er voldoende sociale controle is, zorgen de dieven er wel voor dat ze uit de buurt blijven.

Zet jouw scootmobiel altijd in het zicht

Mocht ook deze stalling geen oplossing zijn, dan is het altijd van belang dat je jouw scootmobiel op een zichtbare plek neerzet. Hoe beter in het zicht, hoe kleiner de kans op diefstal. Zeker als je er zelf ook uitzicht op hebt, kan het een groot verschil maken. Zowel jijzelf als jouw buren kunnen hem dan in de gaten houden, zodat de kans op diefstal kleiner is. Je moet de scootmobiel te allen tijde goed op slot zetten en ook nog extra vast maken. Bekijk daarom of je hem aan een lantaarnpaal kunt zetten of dat er een hek of fietsenrek aanwezig is. Dit brengt weer extra moeite met zich mee, waardoor dieven niet even gehaast jouw scootmobiel mee kunnen nemen. Dieven zijn immers geneigd om in enkele minuten zoveel mogelijk buit te maken. Als ze eerst veel moeite moeten doen om jouw scootmobiel los te krijgen, dan slaan ze deze liever over om op zoek te gaan naar iets anders.

Een alarmsysteem kan jouw redding zijn

Ook kunnen een alarmsysteem of traceersysteem een goede uitkomst zijn. De moderne technologie werken ons vaak tegen, maar kunnen in tijden van een diefstal wel handig zijn. Je heb speciale alarm- en traceersystemen beschikbaar voor jouw scootmobiel. Dit systeem zendt een GPS-signaal uit, waardoor jouw vervoersmiddel opgespoord kan worden. Als er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch iemand brutaal genoeg was om jouw spullen mee te nemen, dan kun je deze dus weer opsporen. Houd er wel rekening mee dat dit aardig wat geld kost. Het systeem is dus een flinke investering en je weet nooit zeker of je hem nodig gaat hebben. Echter kan het wel veel schelen als je deze wel in jouw bezit hebt voor het geval er een diefstal plaatsvindt.

Zorg dat het serienummer beschikbaar is bij diefstal

Jouw scootmobiel bevat ook een serienummer. Het is van belang dat je dit serienummer altijd bij de hand hebt voor het geval er een diefstal plaatsvindt. Je kunt daarom het beste dit nummer direct noteren na de aanschaf en dit briefje ergens bewaren. Ook is een foto maken van het serienummer een goede keuze. Als je aangifte moet gaan doen van diefstal wordt immers altijd om dit nummer gevraagd. Aan de hand van dit serienummer kan namelijk jouw scootmobiel opgespoord worden door de politie. Wanneer er een scootmobiel te koop aangeboden wordt via het internet en deze bevat hetzelfde serienummer, dan is de politie er zo bij en heb je jouw vervoersmiddel weer terug.

Tijdig aangifte doen van de diefstal

scootmobiel-anti-diefstafHet is daarom ook belangrijk dat je te allen tijde aangifte doet van de diefstal. Als jouw vervoersmiddel ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch gestolen is, kun je het beste direct naar het politiebureau gaan of via internet jouw aangifte doorgeven. Door hem te registreren als gestolen is de kans groter dat deze teruggevonden wordt en dat er actie ondernomen wordt. Zo kan ook de dief opgespoord worden, waardoor je jouw scootmobiel terug kunt krijgen. Doordat een scootmobiel opvalt, is de kans groter dat je jouw vervoersmiddel terugvindt. Je zult hier wel alle maatregelen voor moeten treffen, zodat er ook daadwerkelijk actie ondernomen kan worden.

Zorg er ook voor dat jouw scootmobiel geregistreerd wordt. Gestolen goederen worden immers vaak doorverkocht, waardoor een registratie van pas kan komen. Hiervoor is er een goed initiatief ontstaan vanuit de politie. Er is namelijk een Stop Heling app, waardoor de kans op het terugvinden van het voertuig wordt vergroot. Als je jouw scootmobiel vanaf het begin al geregistreerd hebt, staat deze dus in het systeem. Wanneer er een signaal komt wat overeenkomt met de omschrijving, kan er wederom direct actie ondernomen worden. Zoals gezegd vallen scootmobielen op, waardoor de kans vele malen groter is dat deze gevonden gaat worden.

Vul jouw verzekering aan met een pakket voor diefstal

Als laatste is het altijd verstandig om een verzekering af te sluiten tegen diefstal. Jouw scootmobiel is vaak wel verzekerd tegen beschadigingen, maar niet voor andere zaken. Een WA-verzekering kan uitgebreid worden, waardoor diefstal ook in het pakket komt te zitten. Hier zijn veel mogelijkheden voor te vinden, waar ook andere kosten en voorwaarden bij betrokken raken. Het is daarom altijd goed om deze eerst goed door te nemen. Je kunt eventueel ook eerst informatie winnen bij jouw verzekeraar. Hierdoor heb je een beter beeld van de mogelijkheden en kun je bekijken wat het beste bij jou past.

Alle voorzorgsmaatregelen kunnen helpen

Kortom: de juiste sloten en voorzorgsmaatregelen kunnen al een hoop schelen met betrekking tot diefstal van jouw scootmobiel. Wanneer je jouw vervoersmiddel te allen tijde op slot zet, het extra slot gebruikt en zo vaak mogelijk de scootmobiel binnen kunt plaatsen, ben je ervan verzekerd dat de dieven eerst een tweede keer nadenken voordat ze aan de slag gaan met jouw vervoersmiddel. Doordat er vaak ook voldoende sociale controle is, wordt het de dieven alleen maar lastig gemaakt. Doe daarnaast te allen tijde aangifte wanneer jouw scootmobiel gestolen is. Aan de hand van het serienummer kan er namelijk gekeken worden of jouw apparaat te koop aangeboden wordt, waardoor er sneller actie ondernomen kan worden vanuit de politie. Hierdoor is de kans groot dat je jouw scootmobiel terugkrijgt.