scootmobiel-opbergplaats-overdekt

Bescherming tegen weersinvloeden op jouw scootmobiel

Het liefste blijf je bij slecht weer thuis. De harde regen en wind zijn immers hinderlijk. Ook krijg je het koud, zijn jouw kleren doorweekt en is jouw scootmobiel ook niet geheel bestand tegen regen. Echter kun je het soms niet voorkomen dat je hier doorheen moet. Het is daarom van belang dat je jezelf en jouw scootmobiel beschermd tegen deze weersinvloeden, waardoor je droog aankomt op de plek van bestemming. Onderstaande tips kunnen jou helpen om jezelf te beschermen tegen wind en alle andere weersinvloeden.

afdekhoes-scootmobielen

Een paraplu kan hinder geven onderweg

Een paraplu meenemen op de scootmobiel is nooit een slim idee. Niet alleen kan het je gezicht belemmeren als er een windvlaag komt, ook moet je deze constant met een hand vasthouden. Hierdoor kun je jouw handen niet aan het stuur houden, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Je hebt immers geen volledige controle over jouw scootmobiel, waardoor een onverwachte situatie al snel tot een ongeluk leidt. Ook heb je zo geen kans om de grip op het wegdek terug te krijgen wanneer je begint te glijden. Een paraplu is dus geen goed hulpmiddel tegen de regen. Maar wat dan wel? Er zijn verschillende materialen aan te schaffen waardoor je zelfs met een regenbui gewoon de weg op kunt en naar jouw afspraak kunt gaan.

Met een regenbutler houd je jouw handen aan het stuur

Een daarvan lijkt op de paraplu. Er bestaan namelijk regenbutlers. Je hebt toch een paraplu boven jouw hoofd, maar hoeft deze zelf niet vast te houden. In plaats van jouw handen te gebruiken, heb je een soort harnas aan. Dit harnas heeft aan de achterkant een paraplu zitten, welke continu boven jouw hoofd wordt gehouden. Het fijne hieraan is dat je toch de controle over het stuur kunt bewaren en je je kunt concentreren op het wegdek. Echter heb je alsnog problemen met de wind. Met een windvlaag onder jouw paraplu klapt deze eenvoudig om, waardoor je de regen alsnog op je krijgt en je afgeleid raakt. Je moet dan jouw scootmobiel weer aan de kant zetten om de paraplu terug te krijgen en kunt daarna pas weer doorrijden. Tegen de tijd dat dit gelukt is, ben je alsnog kletsnat. Het is dus niet altijd het meest eenvoudige.  

Beschermhoezen voor jouw lichaam

Beter zijn de wind- en regenschermen voor een scootmobiel. Deze komen in verschillende vormen en maten. Je kunt hierdoor eenvoudig voor jezelf bepalen waarmee jij gebaat bent. De eerste is een voetenzak. Deze voetenzak trek je aan wanneer je op de scootmobiel zit en komt tot ongeveer aan jouw oksels. Het grootste deel van de regen en de wind wordt hierdoor tegengehouden. De koude winters kunnen hierdoor weer dragelijker worden en je hebt zelfs een winddicht polyester. In veel gevallen is de voetenzak zelfs voorzien van een bonten voering, waardoor je goed warm gehouden wordt. Het fijne aan deze zak is dat je er eenvoudig in en uit kunt stappen. Hierdoor is een snelle boodschap ook zo gedaan en kun je er daarna weer in gaan om jouw reis te vervolgen.

Een speciale hoes voor het dashboard van jouw scootmobiel

Ook zijn er speciale beschermhoezen voor het dasboard. De elektronica kan immers niet goed tegen regen, waardoor deze beschermd moet worden tegen alles wat erop kan vallen. Deze hoes past uitsluitend over het dashboard heen. Je hebt hierdoor voor het stuur en alle andere delen van jouw scootmobiel geen extra bescherming. Dankzij de hoes is het wel eenvoudiger om de scootmobiel te kunnen besturen en de juiste instellingen te selecteren. Daarna kun je eenvoudig de weg op, zonder dat de elektronica beschadigd raakt. Je hoeft hiervoor ook geen aparte hoes aan te schaffen voor jouw model scootmobiel. De meeste hoezen passen namelijk op alle gangbare scootmobielen, waardoor een dure aanschaf vaak niet nodig is.

Bescherm de zitting van jouw scootmobiel tegen het weer

De zitting van jouw scootmobiel moet ook beschermd worden tegen alle weersinvloeden. Hiervoor is er speciale bekleding te verkrijgen. Deze komt in de vorm van een hoes. Je kunt deze over de stoel een trekken, waardoor de zitting beschermd is tegen regen en vuil. Ook is deze waterafstotend, waardoor je geen natte vlekken krijgt. De elastieke rand zorgt ervoor dat de hoes altijd op zijn plek blijft en er een perfecte pasvorm gecreëerd kan worden. Je hoeft dus nooit bang te zijn dat jouw zitting niet volledig beschermd is. Door de hoes er overheen te trekken kun je ervoor zorgen dat je voldoende bescherming hebt en er geen problemen meer ontstaan tijdens een regenbui. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is jezelf beschermen.

Een complete overkapping zorgt voor het totaalplaatje

Hoewel er veel verschillende losse onderdelen zijn om jouw scootmobiel en jezelf te beschermen tegen de regen, is het ook mogelijk om een compleet scherm te verkrijgen. Dit scherm beschermd zowel jouw stuur als de zitting. In feite heb je een overkapping, waardoor het net lijkt alsof je in de auto zit. Dit scherm is lastiger te monteren dan een hoes die je over de zitting of over jouw voeten heen trekt. Echter kan deze wel bij alle weersinvloeden goed van pas komen. Je hebt namelijk altijd een soort raam, waardoor regen en wind niet meer in jouw gezicht komt. Ook kun je deze eventueel donkerder aanschaffen, waardoor een deel van het zonlicht tegengehouden kan worden. Echter is het geen volledige bescherming tegen de zon, maar wel perfect voor de regen en wind onderweg.

Een zonnebril als eerste bescherming tegen de zon

Zijn er dan ook beschermers voor de zon? Eigenlijk zijn er vrijwel geen accessoires te vinden voor de bescherming tegen de zon. Het is hierbij voornamelijk van belang dat je een zonnebril bij je hebt. Door de juiste zonnebril op te zetten kun je ervoor zorgen dat je alles op het wegdek ziet en geen enkel obstakel over het hoofd zit. Je kunt hiervoor zowel goedkope zonnebrillen aanschaffen als een speciaal gepolariseerde zonnebril, welke extra contrast kan geven. Hierdoor heb je een beter zicht, kun je het voor jezelf minder gevaarlijk maken en ben je sneller met reageren dan de weggebruikers die geen zonnebril op hebben. Het kan jou flink helpen om hierin te investeren, zodat je met de zomermaanden geen hinder ondervindt als je onderweg bent.

scootmobiel-bescherming-tegen-het-weer

De gevaarlijke situaties voorkomen door maatregelen

Je kunt je afvragen waarom je bescherming nodig hebt tegen de weersinvloeden op jouw scootmobiel. Even door de regen lijkt namelijk geen probleem te zijn, ook de wind kun je doorheen bijten. Zon? Een zonnebril opzetten is voldoende. Toch zijn er wel degelijk redenen waarom je voor extra bescherming zou kiezen. Zo is een ongeluk zo gebeurd. Wanneer je gehinderd wordt door regen of zon kan het namelijk zijn dat je het wegdek niet meer goed ziet. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. Hierdoor kan een ongeluk snel zijn gemaakt, wat jou niet ten goede komt op de weg. Je moet daarom niet alleen vertrouwen op de maatregelen die andere weggebruikers hebben getroffen, maar zelf ook zorgen dat je goed voorbereid op weg gaat.

Verzekeraars keren alleen uit bij voorzorgsmaatregelen

Daarnaast hebben veel verzekeraars in de voorwaarden opgenomen dat er niets uitgekeerd wordt wanneer er schade is ontstaan door weersomstandigheden. Als er een ongeluk gebeurd is en je wilt aanspraak maken op jouw verzekering is het van belang dat je kunt aantonen dat de juiste voorzorgsmaatregelen getroffen zijn. Dit houdt in dat je niet alleen jouw kapotte zonnebril moet kunnen laten zien, maar ook dat je er alles aan gedaan hebt om bijvoorbeeld de regen tegen te gaan of goed zicht te behouden. Denk daarbij ook aan de bandenspanning en alles wat met jouw scootmobiel te maken heeft. Wanneer je dit allemaal aan kunt tonen is de kans groter dat je geld uitgekeerd krijgt van de verzekering. Het is immers onmacht.

Bekijk alle mogelijkheden voor jezelf

Wat je ook kiest om jezelf en jouw scootmobiel te beschermen tegen de weersomstandigheden, het is goed om eerst op onderzoek uit te gaan. Er zijn immers veel verschillende accessoires te vinden, terwijl lang niet alles geschikt is voor jouw situatie. Ook moet iets volledig aan jouw wensen voldoen. Koop daarom niet het eerste het beste, maar vraag ook om meningen van anderen. Deze meningen kunnen jou aan ideeën helpen en zorgen ervoor dat je verder kunt gaan kijken. Uiteindelijk ga je voor jezelf bedenken wat de beste hulpmiddelen zijn voor jou op de weg. Dit kan een complete overkapping zijn, maar ook alleen een beschermhoes. Het is immers ook afhankelijk van jouw verbruik, waardoor je hier specifiek mee om moet gaan.