Dit moet je weten bij een scootmobiel kopen: 10 tips!

Dit is onze top tien vragenlijst bij een scootmobiel kopen:

  1. Hoe belangrijk is de prijs?
  2. Hoeveel wielen heeft een scootmobiel eigenlijk?
  3. Zijn scootmobielen comfortabel om op te rijden?
  4. Zijn er aanpassingen voor mensen met een handicap mogelijk?
  5. Hoe moet je met de accu omgaan?
  6. Hoe ver kun je rijden op een volle accu?
  7. Wat zijn de regels voor een rijbewijs en de snelheid?
  8. Wat zijn de vijf goedkoopste scootmobielen?
  9. Wat zijn de drie beste scootmobielen?
  10. Is een scootmobiel leasen beter als kopen?

Laten we alle vragen kort belichten, zo vind je snel de juiste scootmobiel.

1. Hoe belangrijk is de prijs?

Een scootmobiel kiezen op basis van het merk zal je doorgaans niet de beste prijs / kwaliteitsverhouding opleveren. Bekende merken investeren veel in marketing en advertenties, en daar betaal je ook voor. Het zijn vaak de minder bekende merken die toch een zeer goede kwaliteit bieden tegen een scherpe prijs. Daarnaast zijn er in het elektrisch aangedreven segment behoorlijk wat nieuwe merken bijgekomen die gewoon nog niet zo bekend zijn in de lage landen. Je kunt daar van profiteren door nu goedkoop in te stappen.

Scootmobielen van een betrouwbare kwaliteit beginnen in prijs bij zo’n 1299 euro. Dan heb je een net instapmodel dat je eventueel naar wens nog kunt uitbreiden. Er zijn ook luxere modellen te koop die standaard meer opties bieden, een grotere accu ingebouwd hebben of wat luxer zijn afgewerkt. Onder deze prijs kun je eigenlijk geen scootmobiel kopen waar je voor een langere tijd plezier van zult hebben. Of je betaalt uiteindelijk toch de hoofdprijs door reparaties en onderhoud.

2-3-4-wielen-scootmobielen

2. Hoeveel wielen heeft een scootmobiel eigenlijk?

Er zijn scootmobielen te koop met drie wielen en met vier wielen. Tenzij je specifiek de keuze hebt gemaakt voor een model op vier (kleinere) banden, zal de optie met drie wielen voor veel mensen het meest gunstig uitpakken. Zo ligt de prijs voor driewielers doorgaans wat lager dan een exemplaar met vier wielen, daarnaast is de draaicirkel ook kleiner, wat binnen in huis voordeel biedt. Je kunt een driewiel scootmobiel vergelijken met een normale scooter maar dan met een wiel extra. Dit zorgt voor een zeer stabiele wegligging.

3. Zijn scootmobielen comfortabel om op te rijden?

De goedkoopste modellen hebben een redelijk comfortabele zit, met name voor lange ritten kan een zetel met lage rugondersteuning minder comfortabel aanvoelen. Dan is een model met een hogere rugleuning een betere optie. Armleuningen zijn vrij standaard, zaken als een stoel die je kunt draaien zijn optioneel. Dit zorgt voor een prettige instap vanuit zowel de linker- als rechterzijde. Ook wat betreft comfort is er onderscheid te maken tussen modellen met drie of vier wielen, waarbij de vering bij driewiel scootmobielen in de regel aangenamer zal zijn. Als je twijfelt neem dan contact op met de winkel, dan kun je komen proefzitten.

4. Zijn er aanpassingen voor mensen met een handicap mogelijk?

Het zal je niet verbazen dat veel mensen die op een scootmobiel rijden te kampen hebben met lichamelijke klachten. Fabrikanten hebben hier uiteraard rekening mee gehouden, en zullen diverse opties bieden om het voertuig op maat te maken. Er zijn wel verschillen per merk en model, waarbij de Nipponia Pride en de Nipponia 2Fast evenals de Gomax Trimo positief naar voren komen. Je kunt bij deze modellen enorm veel maatwerk opties laten installeren, wat voor mensen met een beperking erg prettig zal zijn. Dit kan variëren van voetbediening in plaats van met de hand, tot aan een zelfremmend systeem.

scootmobiel-accu

5. Hoe moet je met de accu omgaan?

Het zal normaal gesproken niet nodig zijn om een nieuwe groep in de stoppenkast te plaatsen, met een standaard 230V stopcontact kun je iedere normale scootmobiel thuis opladen. Daarbij zijn er verschillende manieren van opladen mogelijk:

 

  • Er is de ingebouwde accu, je sluit de kabel direct aan op het scootmobiel.
  • Er is een adaptor nodig om de stroom om te vormen, dit zal een kastje zijn tussen het lichtnet en de scootmobiel in.
  • Er zijn ook modellen met een uitneembare accu die je vervolgens op een lader kunt leggen.

Bekijk voor meer informatie de technische specificaties. Let daarnaast op het type accu, ook hier zijn weer drie opties leverbaar:

  • Lood-zuur accu, het klassieke systeem.
  • Gelaccu, een meer onderhoudsvriendelijke accu die qua prestaties dicht tegen een lood-zuur accu aan ligt.
  • Li-ion accu, dit is een batterij met een lange levensduur, en geen geheugeneffect, die snel laadt. De aanschafprijs ligt wel hoger, wat gecompenseerd wordt door de lange levensduur.

6. Hoe ver kun je rijden op een volle accu?

Standaard kun je rekenen op pakweg veertig kilometers in de praktijk. Wil je grotere afstanden afleggen op een dag, overweeg dan om bij aanschaf een accu met meer capaciteit te bestellen. In dat geval kun je tot wel 200 kilometer afleggen zonder bij te laden. Er wordt meestal een bescheiden accu meegeleverd om de prijs in toom te houden, er zijn leveranciers die direct een zwaardere accu kunnen plaatsen in plaats van de standaard batterij.

scootmobiel-regels-rijbewijs

7. Wat zijn de regels voor een rijbewijs en de snelheid?

De regels zijn eenvoudig; je hoeft geen rijbewijs te bezitten om op een scootmobiel te mogen rijden. Dit betekent overigens niet dat het slim is om zonder enige ervaring de weg op te gaan, volg indien nodig enkele lessen om je rijvaardigheid op peil te brengen. De enige beperking is een minimumleeftijd van zestien jaar, een restrictie die overigens ook niet in alle gevallen gehandhaafd wordt. De snelheid kan variëren, waarbij duurdere modellen zeker niet altijd de hoogste snelheid behalen. Wettelijk gezien mag je op de stoep of in een winkel niet harder rijden als zes kilometer per uur. De meeste merken halen de zestien km/u met gemak, daarnaast zijn er de modellen die tot wel 25 km/u rijden. Duurder betekent lang niet altijd sneller, er zijn goedkope scootmobielen die 25 km/u zelfs overschrijden. Omdat er geen helmplicht van kracht is adviseren we om rustig te rijden. Haastige spoed is zelden goed.

goedkoopste-scootmobielen

8. Wat zijn de vijf goedkoopste scootmobielen?

Als we vooral naar de prijs kijken, en dan wel een minimale kwaliteit als uitgangspunt nemen, dan zijn dit de vijf goedkoopste scootmobielen op dit moment:

  1. BTC Tres
  2. BTC Tri-eCruise
  3. IVA E1000 (en IVA Z1000)
  4. Move Vigorous T408-1
  5. Scooty Scootmobiel

Je kunt bij deze merken en modellen rekenen op een goede kwaliteit zonder al te diep in de buidel te hoeven tasten.

beste-scootmobiel

9. Wat zijn de drie beste scootmobielen?

Dan zijn er nog deze drie scootmobielen die de beste prestaties leveren, tegen een scherpe prijs en ook nog eens duurzaam zijn. Dit zijn volgens ons de:

  1. Nipponia 2Fast
  2. IVA E1000
  3. IVA Z1000

Je ziet direct dat goedkoop in deze gevallen beslist geen duurkoop hoeft te zijn.

10. Is een scootmobiel leasen beter als kopen?

Er zijn verschillende opties om te betalen voor jouw scootmobiel. Je kunt aankloppen bij de wet WMO, dan moet je accepteren wat het WMO-loket je wil aanbieden. Dan is er het Persoonsgebonden Budget (PGB), waarmee je geld krijgt om zelf een keuze te maken. Als je beschikt over de financiële middelen, dan is uit eigen zak betalen uiteraard ook een optie.

Een alternatief voor een scootmobiel kopen is leasen. In dit geval koop je het vervoermiddel op basis van een lening, die gepaard gaat met een duidelijk rentetarief. Dit voorkomt financiële tekorten elders, of dat je eerst lang moet sparen om het budget rond te krijgen. Een scootmobiel leasen is een vorm van krediet aanvragen dat je later zult terugbetalen in termijnen. Je moet hiervoor wel eerst een toetsing doorlopen van het Bureau Krediet en Registratie (BKR). Een alternatief voor dit soort langlopende leningen is betalen in drie termijnen. Dit gaat sneller, en met grotere bedragen per keer, maar je bent snel klaar met de financiële verplichtingen. Informeer bij de dealer naar de meest gunstige overeenkomst.

Als je nog vragen hebt over een scootmobiel kopen, neem dan contact op met jouw leverancier. https://www.fastfuriousscooters.nl/blog/aankooptips-voor-een-scootmobiel