Scootmobiel WMO/PGB

Kun je via WMO of PGB een scootmobiel kopen?

Wanneer je zorgbehoevend bent, en niet alles zelf kunt betalen, dan zijn hier in Nederland voorzieningen voor. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en het Persoonsgebonden Budget (PGB) zijn het meest bekend. Hoewel ze beide ontwikkeld zijn om mensen met een specifieke zorgvraag bij te staan, zijn ze niet hetzelfde. Wat de verschillen zijn, en of je via deze kanalen een scootmobiel kunt kopen lees je op deze pagina.

WMO

scootemobiel-wmoDe Wet Maatschappelijke Ondersteuning is de opvolger van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG). Het uitgangspunt is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Dit vinden veel mensen prettiger dan opname in een zorgcentrum, daarnaast kan met hulpmiddelen vaak geld bespaard worden door de regering. Andere voorzieningen pakken veelal duurder uit. Om in aanmerking te komen voor dit subsidiepotje zul je eerst jouw zorgbehoefte moeten bespreken met een consulent, die zo voor een oplossing op maat kan zorgen. Dit kan een scootmobiel zijn, maar ook een andere voorziening. Ze komen namelijk niet zomaar met een product op de proppen, maar met een oplossing voor jouw probleem. Dit is niet altijd de eerste keuze van de aanvrager, maar nooit gevraagd is altijd mis natuurlijk.

 

PGB

PGB-scootmobiel-subsidieHet Persoonsgebonden Budget zit anders in elkaar. Ook hier zul je getoetst worden, omdat dit op gemeentelijk niveau plaatsvindt kunnen de voorwaarden sterk uiteen lopen. Zo is het mogelijk dat je behoefte hebt aan een schoonmaakhulp die wekelijks langskomt. Het is ook mogelijk om zelf hulpmiddelen in te kopen, uiteraard op basis van een aantal voorwaarden. Wanneer je bijvoorbeeld minder mobiel bent, dan is het mogelijk om een scootmobiel aan te vragen via het PGB. Wanneer dit wordt toegekend kun je zelf dit hulpmiddel aanschaffen. Je mag er natuurlijk niet stiekem iets anders mee doen, je moet wel kunnen aantonen dat het geld goed besteed wordt.

 

Krijg je altijd geld van WMO of PGB?

Hoewel de werkwijze en het proces verschilt is de overeenkomst dat een toezegging niet vanzelfsprekend is. En de beslissing kan enige tijd op zich laten wachten. Bij WMO is nog een bijkomende factor dat je hulpmiddelen in bruikleen kunt krijgen, het wordt dus niet zomaar jouw eigendom. Dit zijn allemaal aspecten die meespelen bij de beslissing om zelf de portemonnee te trekken. Sommige mensen kunnen zelf een scootmobiel betalen, andere mensen lenen een bedrag bij een familielid of kennis. Het is ook een optie om een leasecontract af te sluiten. We hebben het dan niet over huren, maar kopen op afbetaling. Dan wordt de scootmobiel echt van jou, en hoef je deze niet te retourneren. Je kunt dan voor enkele tientjes per maand al eigenaar worden van jouw scootmobiel.

 

Wat moet je doen?

Wanneer je behoefte hebt aan zorg of hulpmiddelen zodat je beter vooruit kunt, dan is het mogelijk om contact op te nemen met de specialisten binnen jouw gemeente, of bekijk alle details via internet. Als je geen tijd hebt om te wachten, als je eerst wilt oriënteren, of gewoon zelf een eigen vervoermiddel wilt uitzoeken (met optioneel ook maatwerk voorzieningen), dan kun je online veel informatie vinden. Zo ga je goed voorbereid te werk. Vraag hier een scootmobiel aan via WMO of PGB