Scootmobielen

Scootmobielen kopen

De voormalige WVG (Wet Voorzieningen Gehandicapten) en de huidige WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) hebben bijgedragen aan de populariteit van de scootmobiel. Je kunt 4 of 3 wiel scootmobielen kopen, huren of leasen via de WMO, de zorgverzekeraar, of gewoon via gespecialiseerde winkels die deze voertuigen aanbieden. Op deze pagina leggen we uit wat een scootmobiel is, voor wie deze vervoermiddelen bedoeld zijn en waar je op moet letten bij scootmobielen kopen.

scooter-kopen

scootmobiel-kopen

Scootmobielen voor (bijna) iedereen

In eerste instantie waren scootmobielen met name gericht op senioren die slecht ter been waren, sindsdien is de doelgroep flink uitgebreid. Meestal betreft het minder validen, toch is het niet verplicht om een specifieke beperking te hebben om op een scootmobiel te rijden. Alleen voor mobielen die sneller rijden als 10 km/u is er een minimale leeftijd van 16 jaar gesteld, verder zijn er geen restricties. Het is ook niet nodig om in het bezit te zijn van een rijbewijs of bromfietscertificaat.

Wat is een scootmobiel?

Scootmobielen van fastfuriouscooters.nl zijn scooters die uitgerust zijn met drie, vier of vijf wielen, en aangedreven worden met een elektrische motor. Ze worden voornamelijk gebruikt door personen met een beperking, hoewel dit geen verplichting is. De eerste modellen waren niet bepaald comfortabel en het uiterlijk was ook niet bijzonder. Tegenwoordig zijn er merken en modellen verkrijgbaar van behoorlijk goedkoop tot zeer luxe, met allerlei optionele accessoires en veiligheidsmaatregelen waarmee het gebruik zeer prettig genoemd mag worden. De maximumsnelheid kan per scootmobiel variëren evenals de actieradius. Bijladen kan via een normaal stopcontact of een daarvoor bestemd oplaadpunt. Een RDW registratie is niet nodig, het is wel verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De verzekeringssticker dient op de achterzijde van de mobiel aangebracht te worden.

Wat zijn de verschillen?

De voornaamste verschillen zijn op het gebied van voorzieningen en luxe. Dit zijn enkele belangrijke verschillen:

  • De accucapaciteit, meer capaciteit betekent een betere actieradius waarmee er grotere afstanden afgelegd kunnen worden zonder tussentijds bij te laden.
  • De instap, die aangepast kan worden voor mensen met een beperking.
  • Instelbare snelheid, een hand- of voetrem.
  • Het aantal personen dat vervoerd kan worden op het scootmobiel.
  • De aanwezigheid van accessoires zoals een opbergruimte voor een wandelstok of andere objecten.

Er zijn modellen die geheel naar wens aangepast kunnen worden, denk aan een windscherm, bediening met de duim of een GPS ontvanger,

Hoe snel mag je rijden?

De maximale snelheid voor rijden met scootmobielen is afhankelijk van waar er wordt gereden:

  • Op de stoep is de maximale snelheid voor een scootmobiel op 6 km/u gesteld.
  • Op een fietspad of bromfietspad is de snelheid maximaal 30 km/u binnen de bebouwde kom.
  • Op een fietspad of bromfietspad is de snelheid maximaal 30 km/u buiten de bebouwde kom.
  • Op de rijbaan, met uitzondering van autowegen en autosnelwegen, mag er maximaal 45 km/u worden gereden. Dit geldt zowel voor binnen als buiten de bebouwde kom.

Je kunt diverse scootmobielen kopen met een regelbare maximum snelheid, zo is het niet mogelijk om per ongeluk op de stoep te snel te rijden. Wanneer het scootmobiel sneller kan rijden dan 10 km/u is de minimale leeftijd 16 jaar, wanneer de topsnelheid lager ligt geldt er geen minimum leeftijd.

Veilig rijden op een scootmobiel

Hier zijn vijf regels en tips voor veilig rijden met een scootmobiel:

  1. Bij rijden op de stoep is de aanwezigheid van verlichting niet verplicht, op de weg wel.
  2. Voor scootmobielen met een snelheid die hoger ligt als 10 km/u geldt er een minimumleeftijd van 16 jaar.
  3. Standaard worden deze vervoermiddelen niet gezien als gehandicaptenvoertuig, alleen wanneer deze is aangepast en voldoet aan de eisen.
  4. De regels voor een gesloten model zijn gelijk aan die voor een open model.
  5. Scootmobielen mogen niet op autowegen of autosnelwegen rijden, maar wel buiten de bebouwde kom op de weg met een maximumsnelheid van 45 km/u.

Scootmobielen leasen

Naast kopen is scootmobielen leasen ook een optie. Dat maakt het mogelijk om snel de scootmobiel aan te schaffen zonder direct hoge kosten te maken. Veel gebruikers hebben niet de tijd om te wachten, voor die groep kan een scootmobiel leasen de oplossing bieden. Een financial lease is niet hetzelfde als huren, het is in feite kopen op afbetaling. Afhankelijk van de specifieke voorwaarden en looptijd zal er een rente berekend worden waarmee de totale kosten hoger uitvallen. Het voordeel is dat de kosten gespreid worden. Houd er rekening mee dat bij deze vorm van scootmobielen leasen er geen extra onderhoud wordt geleverd buiten de standaard garantievoorwaarden. Er zijn wel leveranciers zoals Fast & Furious die extra onderhoudspakketten aanbieden tegen een meerprijs. Dit bedrag kan tevens worden opgenomen in het leasecontract.

Conclusie

Van een onhandig vervoermiddel voor oudere mensen met een beperking, zijn scootmobielen getransformeerd tot comfortabele voertuigen voor iedereen met een breed scala aan opties en accessoires. Naast senioren zijn er ook steeds meer jongeren met of zonder beperking die het gemak van deze apparaten onderkennen en kiezen voor een scootmobiel. Wanneer de WMO of een andere organisatie niet (tijdig) een voertuig ter beschikking kan stellen is een scootmobiel kopen of leasen via een winkel zeker een optie.

Gerelateerd