wok-status-scooter

Wat je moet weten over de WOK status

Bij scootersite.nl krijgen we veel vragen over “Wacht Op Keuren” ofwel de WOK status. Wat betekent het, wanneer krijg je dit en hoe los je dit probleem op? Het antwoord op al deze vragen kun je op deze pagina lezen.

Wat is WOK status?

Wacht Op Keuren, meer bekend als WOK status, betekent dat een voertuig voor gebruik op de Nederlandse rijbaan eerst gekeurd moet worden alvorens je er mee mag rijden. De RDW keurt voertuigen alvorens hier een kenteken op af te geven. De RDW, politie of een verzekeraar kan besluiten om (tijdelijk) deze status toe te kennen wanneer een voertuig niet geschikt is voor gebruik op de openbare weg.

wok-status-scooter

Wanneer krijg je dit?

Er zijn verschillende redenen om een WOK status toe te kennen waaronder:

  • Er is schade aan het voertuig zoals een gebroken achterlicht dat niet meer functioneert.
  • Er is slijtage aan het voertuig zoals kale banden die vervangen moeten worden.
  • Er is een modificatie uitgevoerd aan het voertuig zoals het opvoeren van een scooter.

Het is mogelijk dat een agent je staande houdt wanneer jouw achterlicht niet werkt en je verplicht het voertuig opnieuw te laten keuren. Het kan ook voorkomen dat de politieagent een boete uitschrijft maar geen WOK status toekent. Beide is ook mogelijk, en als je geluk hebt kom je er met een waarschuwing vanaf. Dit hangt niet alleen af van de agent maar ook van het gevaar of de overlast die jouw voertuig vormt voor de omgeving.

Hoe los je het probleem op?

In principe heb je liever een (kleine) boete dan een WOK status, want je mag niet meer rijden tot het A: het probleem is verholpen en B: je het voertuig opnieuw hebt laten keuren en C: de RDW het voertuig heeft goedgekeurd. Dit kost tijd en geld, en daar zit niemand op te wachten.

Soms kan het probleem verhelpen heel eenvoudig zijn. Denk aan een kapot licht repareren of kale banden vervangen. Het voertuig moet in goede staat zijn voordat je deze opnieuw laat keuren, anders loop je het risico dat je scooter wordt afgekeurd en dan kun je weer opnieuw beginnen.

Bij grote schade na een ongeluk zul je moeten bepalen of het voertuig nog in goede staat te krijgen is. Wanneer de kosten voor reparatie hoger uitvallen dan een nieuwe scooter kopen, dan kun je waarschijnlijk beter eieren voor je geld kiezen en de scooter verkopen. Maar mag dat eigenlijk wel?

Mag je een scooter met WOK status verkopen?

Ja hoor, je mag een scooter met WOK status verkopen mits je duidelijk aangeeft dat het voertuig in kwestie op het moment van verkoop niet geschikt is om mee te rijden op de openbare weg. Dat zal bij het overschrijven van het kenteken ook direct duidelijk worden, dus liegen heeft geen zin. Wie koopt een scooter met WOK status? Iemand die de scooter zelf kan repareren bijvoorbeeld, of een persoon die er op eigen terrein mee gaat rijden. Of gewoon als schroot voor onderdelen, al zul je er dan waarschijnlijk niet veel voor terugkrijgen. Je kunt dit bedrag natuurlijk wel investeren in een nieuwe scooter bij scootersite.nl.

En hoe zit het met opvoeren?

Hier zat je wellicht al op te wachten, hoe zit het eigenlijk met opvoeren? Met een opgevoerde scooter mag je niet rijden op de openbare weg, als de politie je pakt kunnen ze een WOK status toekennen. Dat moet je in principe dus het opvoeren ongedaan maken en de scooter opnieuw laten keuren. Er zijn opvoer kits die schakelbaar zijn, daar kun je een negatief oordeel op de rollenbank mee voorkomen. Maar wanneer de politie twijfelt biedt een schakelaar geen garantie. Kun je het opvoeren tijdelijk ongedaan maken, opnieuw laten keuren en dan weer opvoeren? Ja, dat is mogelijk, maar dat vereist wel meer werk dan een knopje omzetten. Daar zal de RDW namelijk niet intrappen. Informeer bij de specialist naar de mogelijkheden.