scooterverzekering-verplicht

Is een scooterverzekering verplicht?

Een scooterverzekering wordt ook wel brommerverzekering genoemd. Voor alle eigenaren van een motorvoertuig is het verplicht om een WA-verzekering te hebben. Onder eigenaren van een motorvoertuig vallen eigenaren van auto’s, bromfietsen, motors en ook scooters. De WA-verzekering staat voor de Wet Aansprakelijkheidsverzekering. Deze wet is er voor situaties waarin je bij het gebruik van je scooter schade veroorzaakt. Je bent verzekerd voor zowel de lichamelijke als materiële schade die je bij anderen hebt veroorzaakt.

Direct verzekeren is verplicht

Je bent verplicht om de scooter op de dag dat je deze aanschaft te verzekeren. Een scooter verzekeren kan tegenwoordig kan dit online dus het is erg makkelijk. Je bent strafbaar als je je scooter niet verzekert. Dit wordt elk jaar gecontroleerd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De RDW controleert dus voor elke kentekenregistratie of deze wel verzekerd is. Het is dus niet zo dat u alleen gepakt kunt worden voor het feit dat u niet verzekert bent als er iets gebeurt. Je riskeert een boete van € 370 als je je scooter niet verzekert.

Scooters erg kwetsbaar in het verkeer

scooterverzekering-verplichtJe bent als bestuurder van een scooter zijnde erg kwetsbaar in het verkeer. Uit een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is gebleken dat je als bestuurder van een scooter ongeveer 25 keer meer de kans hebt om bij een verkeersongeval te overlijden, dan wanneer je een auto bestuurt. De kans om ernstig gewond te raken is zelfs wel 100 keer zo groot bij een scooter bestuurder dan wanneer je in een auto zit. Daarom is het erg belangrijk dat je een goede scooterverzekering kiest.

Langere tijd geen gebruik maken van scooter

Wel is het zo dat je officieel niet je scooter hoeft te verzekeren als je er niet meer mee de openbare weg op gaat. Als je voor een langere tijd dus niet je scooter gebruikt, hoef e voor deze periode niet verzekerd te zijn. De RDW zal er echter van uit gaan dat een voertuig altijd gebruikt wordt, tenzij er sprake is van een schorsing en dit bij hen is aangemeld.

Diefstal scooters

Scooters zijn voertuigen die makkelijk gestolen kunnen worden. De scooters worden vaak snel op een aanhangwagen gezet. Voorkom jezelf een hoop ellende door je scooter ergens aan vast te leggen via het frame of het achterwiel en maak gebruik van het stuurslot. Een andere tip is om je scooter in het zicht van omstanders te zetten. Zo is de kans kleiner dat deze gestolen wordt. Als je je WA-verzekering uitbreidt met een beperkt casco dekking, dan kun je je scooter tegen diefstal verzekeren.

Verkoop scooter

Als je je scooter verkoopt, is het belangrijk dat de scooter op de naam van de koper wordt overgeschreven. Jouw eigen verzekeringsplicht zal dan vervallen. Doe je dit niet, dan zal je aansprakelijk blijven voor de aan het voertuig gebonden verplichtingen en eventuele boetes. Je kunt het kentekenbewijs heel makkelijk overschrijven via de website van het RDW. Je krijgt dan een vrijwaringsbewijs. Dit bewijst dat je niet meer de bezitter bent van het voertuig. Het vrijwaringsbewijs wordt eenmalig verstrekt. Als je scooter wordt gesloopt, is het van belang om je kentekenregistratie te beëindigen. Je zult anders belasting en verzekeringspremie blijven betalen.