E-10 benzine-scooter-kopen

Waar kun je een E-10 benzine scooter kopen?

Je hebt het misschien al gehoord; Euro 95 benzine is sinds 1 oktober E-10, voorheen was dit E-5. Wat betekent dit eigenlijk voor deze benzine en vooral ook voor jouw scooter? Moet je een speciale E-10 benzine scooter kopen of kun je gewoon tanken met je oude brommer en met de nieuwe benzine? Let op voordat je gaat tanken en lees eerst deze blog!

Wat is E-10 benzine?

scooter-tankenIn benzine zitten verschillende ingrediënten waaronder ethanol. Dat is een brandstof op basis van maïs. Het is een hernieuwbare brandstof, dat houdt in dat maïs bijgeplant kan worden en dat olie op een gegeven moment op zal zijn. Vanwege strengere milieueisen is nu bepaald dat de Euro 95 benzine voortaan met 10 procent in plaats van 5 procent ethanol geleverd zal worden. Dat is beter voor het milieu, maar niet per definitie beter voor jouw scooter.

Het probleem van E-10 bij een benzine scooter

De meeste scooters worden geleverd met een 50cc motorblok. Die rijden heel goed op de oude Euro 95 benzine, maar met E-10 benzine heeft een scooter meer moeite. Er kan namelijk corrosie in de tank ontstaan met een korte levensduur van jouw tweewieler als gevolg. Dit komt vooral voor bij scooters die niet zo vaak gebruikt worden, wanneer je dagelijks rijdt zul je minder problemen ervaren. Ook kunnen onderdelen van rubber oplossen, en bij oudere brommers die voorzien zijn van een stalen tank kan deze zelfs gaan roesten.

Overigens zal ook het aantal kilometers per liter benzine terugnemen, houd er dus rekening mee dat de actieradius minder zal zijn dan je gewend bent. Je zult dus op tijd moeten tanken om niet met een lege tank langs de weg te staan.

 e10-scooter-problemen-oplossing-fuel-fighter

Hoe kun je deze problemen voorkomen?

Je kunt helaas geen speciale E-10 benzine scooter kopen, de tanks op nieuwe scooters zijn niet anders dan voorheen. Het is wel mogelijk om in plaats van Euro 95 voortaan Euro 98 te tanken. Deze brandstof is wat duurder, maar heeft op dit moment nog niet die extra hoeveelheid ethanol. De scooter rijdt er op zoals voorheen, niet beter maar zeker ook niet slechter.

Wat kun je nog meer doen?

Mocht je overwegen om op een redelijk kort termijn een nieuwe scooter te gaan kopen, dan wordt het wellicht aantrekkelijk om te kiezen voor een elektrisch model. Die zijn op dit moment relatief duur in vergelijking met een standaard motorblok met tank, toch zijn er een aantal interessante voordelen. De prijs per kilometer ligt aanzienlijk lager, ze rijden heerlijk stil en er zijn minder mechanische onderdelen die stuk kunnen gaan waardoor onderhoudskosten lager uit kunnen vallen. De actieradius varieert per merk en model, er zijn types die tussen 150 km en 200 km op één lading kunnen rijden. In praktijk zullen de meeste rijders met gemak een dag kunnen rijden op een lading, thuis laad je de e-scooter gewoon op in de nacht.

Is een 4-takt scooter kopen nog interessant?

Dat hangt een beetje af van wat je ermee van plan bent. Als je er regelmatig mee gaat rijden, en bereid bent om Euro 98 te tanken is er niets aan de hand. Als de brommer vaak voor langere periodes stilstaat in de schuur, of wanneer je Euro 95 blijft tanken is de kans op schade groter. Dus meer risico op reparatiekosten in de toekomst. Met goed onderhoud kun je nog steeds duizenden kilometers afleggen zonder problemen, het is alleen een feit dat Euro 95 niet meer de ideale brandstof is voor scooters. Wil je hier meer over weten? Neem dan eens contact op met de dealer en informeer naar alle mogelijkheden.

De oplossing voor het scooter e10 brandstof en of benzine probleem is er inmiddels ook: Putoline E10 Fuel Fighter scooter en of Scooter kleppenreiniger 4-takt 5 in 1