Scooter kopen

Je hebt je scooterrijbewijs gehaald of een autorijbewijs in bezit en wilt graag een scooter kopen. Er zijn vele modellen en soorten scooters beschikbaar dus het kan een lastige keuze worden om de geschikte (goedkope) scooter te vinden.

scooter-kopen

Soorten scootersscooter-kopen

De allereerste keuze die je moet maken is wat voor soort scooter je graag wilt aanschaffen. Wil je bijvoorbeeld zonder helm rijden, dan is de snorscooter voor de hand liggend. Deze heeft wel een maximum snelheid van 25 km per uur. Voor de bromscooter geldt een helmplicht, maar deze mag 45 km per uur. Een ander verschil is dat snorscooters op verplichte fietspaden mogen, maar bromscooters op de weg moeten rijden.

 

Je budget

Wanneer je een scooter wilt kopen zul je een budget samen moesten stellen. Zo kun je 2e hands scooters kopen voor onder 500 euro als je goed zoekt, maar je kunt ook scooters voor 2500 euro kopen. Je maximale budget is belangrijk aangezien dit voor een groot deel zal uitmaken wat je wel en niet kunt kopen.

2e hands vs nieuw scooter kopen?2de-hands-scooter-kopen

Bij het kopen van een scooter kun je dus voor een 2e hands of een nieuwe scooter gaan. Als je voor een 2e hands scooter gaat moet je wel van tevoren een proefrit maken om er zeker van te zijn dat de scooter naar behoren werkt.

Bovendien is het handig om te vragen naar de onderhoudsbeurten. Zo vermijd je dat je een scooter koopt die net een grote onderhoudsbeurt nodig heeft. Goedkope scooters koop je op bijvoorbeeld op Marktplaats of andere van dit soort websites, je kunt 2e hands scooters dus gemakkelijk online kopen. Het kopen van een nieuwe scooter heeft als voordeel dat er geen schade is gemaakt. Bovendien heb je garantie en omdat alles nieuw is heb je normaal gesproken minder onderhoud aan je scooter nodig.

2 of 4-takt scooter2-takt-of-4-takt-scooter

De volgende stap is om te bepalen of je een 2 of 4 –takt scooter wilt aanschaffen. Het grootste verschil is dat de 2-takt meer onderhoud met zich mee brengt aangezien het een apart oliereservoir heeft. Bovendien is een 2-takt scooter minder zuinig en zal het hierdoor aan de benzinepomp in de lange termijn duurder worden. Als je graag sleutelt aan je scooter en het wilt opvoeren zodat hij sneller kan dan is een een 2-takt wel de beste keuze. Het is voor 4-takt modellen mogelijk om 1 op 40 te rijden.

Model/type

Wanneer dit duidelijk is kun je aan het model gaan denken. Een belangrijk onderdeel aangezien deze stap zal uitmaken welke scooter je kiest en dus welke uitstraling je hebt. Je kunt kiezen uit een sportief model of juist een retro model. Maar je kunt ook voor een middenweg kiezen. Online kun je gemakkelijk scooters kopen.

Verschillende scooter merken

Wanneer het model scooter bekend is kun je gaan kijken naar verschillende merken. Hierbij heb je de keuze tussen bekende merken als Vespa, Yahama, Kymco, Peugeot en Sym. Een scootermerk dat vaak gekozen wordt is Vespa. Wanneer je een kleiner budget hebt kun je er ook voor kiezen om een Chinees merk aan te schaffen. Deze zijn veelal goedkoper, maar gaan sneller kapot en hebben dus sneller onderhoud nodig. Een scootermerk dat vaak gekozen wordt is Vespa.

Elektrische scooters steeds goedkoper

Elektrische scooters worden steeds goedkoper. Je kunt tegenwoordig al een leuke en goede escooter kopen voor zo’n 1500,- euro. De techniek is stukken beter dan die van vroeger, en daarmee ook de kwaliteit en betrouwbaarheid van de scooter. Rijden is 6 tot 8 keer goedkoper omdat de brandstofkosten (elektriciteit) lager liggen, net als de onderhoudskosten.

Gerelateerd