Schakelbrommer kopen

Schakelbrommer kopen? De voordelen en nadelen van een

Kun je ergens een schakelbrommer goedkoop overnemen als occasion? Misschien kun je toch beter een nieuwe schakelbrommer kopen. Naast alle automaten is het nog steeds mogelijk om een brommer te bestellen die je handmatig kunt schakelen, met je voet of in een halfautomatische uitvoering. Wat de voordelen en nadelen zijn én hoe je goedkoop een schakelbrommer kunt kopen of leasen via scootersite.nl lees je op deze pagina.

schakelbrommer-kopen

Waarom schakelen?

Gemak dient de mens, de meeste scooters schakelen volautomatisch. Dat is heel handig, draai aan het gashendel en je bent klaar. Toch zijn er nog behoorlijk wat scooter liefhebbers die liever het schakelen in eigen hand houden. Er zijn uiteenlopende modellen, van heel sportief tot klassieke modellen die veel lijken op jaren zestig motorfietsen. We beperken ons hier tot brommers met een maximumsnelheid van 45 km/u waar je geen motorrijbewijs voor nodig hebt.

Voordelen van schakelbrommers

 • De prestaties zijn beter bij zelf schakelen. Hoe goed een automaat ook is, met meer controle rijd je toch wat prettiger.
 • Je voelt de motor en je wordt één met de schakelbrommer. Dit gevoel heb je niet met een automaat die toch meer een tweewieler is om van A naar B te rijden.
 • De meeste sportieve brommers zijn handmatig geschakeld, in dit segment zie je ook de bekende merken opduiken zoals Aprilia en Derbi.
 • Ook de meest stoere modellen worden vaak uitgevoerd met manuele schakeling. De Hanway Caferacer is hier een goed voorbeeld van, ook de Gomax Dragon is een opvallend model.
 • De wielen zijn groter dan bij de retro scooters het geval is, wat een veilige wegligging en hoge wendbaarheid biedt.
 • Als je goed kunt schakelen zijn het heel zuinige scooters.
 • Je kunt optimaal profiteren van het vermogen die de motor levert, je ervaart geen ‘geknepen’ gevoel wat bij automaten vaak wel het geval is.
 • Voor off-road rijden is er niets fijner dan een schakelbrommer.
 • Hoewel het uiterlijk vaak lijkt op een motorfiets, heb je geen motorrijbewijs nodig om op deze brommers te rijden.

Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Afhankelijk van jouw wensen en voorkeuren zijn er ook enkele nadelen te benoemen:

Nadelen van schakelbrommers

 • Een schakelbrommer heeft geen opbergruimte onder het zadel zoals je dit bij Vespa scooters en soortgelijke modellen tegenkomt. Je kunt een ketting of helm dus niet snel opbergen.
 • In tegenstelling tot de automaten is er geen optie voor een snorfiets uitvoering. Dat betekent dus automatisch een 45 km/u model.
 • Opvoeren is een optie, maar je mag er dan niet meer mee op de openbare weg rijden.
 • Je betaalt iets meer voor de verzekering van de scooter.
 • Schakelen vereist iets meer oefening dan een automaat. Dit is niet echt een nadeel, maar nieuwe rijders zullen wel even moeten wennen.

schakel-brommers

Schakelbrommer kopen of leasen

Voor de fun of voor woon- werkverkeer, met een schakelbrommer kom je overal! Je zult wel eerst moeten afrekenen natuurlijk. De grote merken zoals Aprilia en Derbi zijn als schakelbrommer niet goedkoop te noemen, er zijn wel goedkopere alternatieven zoals die van BTC. Zo kun je ver onder de 2000 euro uitkomen. Een schakelbrommer leasen is ook een optie, dan betaal je niet in één keer maar over een langere periode. Met maandelijkse termijnen betaal je vaak slechts enkele tientjes per maand, je hoeft dus niet meteen jouw bankrekening leeg te trekken. Kijk op scootersite.nl voor meer informatie over leasen.

Wat betreft het milieu kun je ook bij nieuwe schakelbrommers rekenen op een modern EURO4 motorblok. Dat is vaak niet het geval bij occasions. Als je op de toekomst voorbereid wilt zijn kun je dus beter een nieuw model kopen of leasen.