Dip snorscooterverkopen

Flinke dip scooterverkopen in maart 2023

In maart 2023 zijn de Nederlandse scooterverkopen flink gedaald. Dit is voornamelijk te wijten aan het slechte weer en de reeds ingevoerde helmplicht voor snorscooters in januari. Ook het wegvallen van de scooterverkopen aan sharing bedrijven heeft hieraan bijgedragen. Bij de bromfietsverkopen is er een terugloop van 18,8%, terwijl de snorscooters een daling kenden van maar liefst 78%. Maar welke merken hebben ondanks de afname nog redelijk goede verkopen behaald? En welke merken zagen hun verkopen instorten?

Bromfietsverkopen

La Souris staat op de eerste plaats bij de bromfietsverkopen, met 836 verkochte scooters in het eerste kwartaal. Op de tweede plaats zien we SYM met 608 verkochte bromscooters. Piaggio bezet de derde plaats met 608 verkochte scooters, terwijl Vespa direct daarachter op de vierde plaats staat met 511 verkochte scooters in het eerste kwartaal. Op de vijfde plaats vinden we Stromer, die 445 Speed Pedelecs wist te verkopen in dezelfde periode. Kymco verkocht 335 scooters, maar dit aantal kan stijgen met de komst van hun eerste 45 km/u elektrische scooter in mei.

IVA bezet de zevende plaats met 259 verkochte scooters, wat slechts een fractie meer is dan vorig jaar (+10). Senzo vinden we terug op de achtste plaats met 252 verkochte scooters, aanzienlijk meer dan een jaar geleden. Helaas kende Peugeot geen verkoopstijging en verkocht het merk slechts 208 scooters, terwijl er vorig jaar nog 317 werden verkocht. Segway sluit de top 10 af met 206 verkochte elektrische scooters, terwijl dit er in dezelfde periode vorig jaar nog 291 waren.

Dip snorscooterverkopen

La Souris bezet ook hier de eerste plaats met 381 verkochte snorscooters, terwijl Segway dicht achterligt met 338 verkochte elektrische scooters in maart. Bij AGM is er meer dan een halvering van de verkopen, van 505 naar 229 verkochte snorscooters in het eerste kwartaal.

Bij SYM is de terugval groot, van 619 stuks naar 212 verkochte snorscooters. Het merk komt daarmee op de vierde plaats. De grootste daling komt voor rekening van Vespa, waar vorig jaar nog 1.017 snorscooters werden verkocht en er nu nog slechts 152 zijn verkocht! Voor dit iconische merk, dat jarenlang niet aan te slepen was, lijkt met name de jeugd te laten staan voor een ander vervoermiddel, waaronder een Fatbike. De hoge premies om een nieuwe Vespa te verzekeren helpen hier ook niet bij. IVA zag de verkopen teruglopen naar 146 stuks en komt tot een zesde plaats.

GTS wist 105 snorscooters te verkopen, terwijl dit er vorig jaar nog 275 waren. Ook Spyder Wheelz ziet de verkopen bijna opdrogen, met slechts 89 verkochte snorscooters. Het is opvallend dat dit typisch een product is dat mensen zonder helm willen rijden. NIU bezet de negende plaats met 88 verkochte snorscooters, terwijl Senzo de top 10 afsluit met 84 verkochte snorscooters.

Toekomst van scooterverkopen

Hoewel de scooterverkopen in maart 2023 flink zijn gedaald, kunnen we dit niet als een trend zien. Het slechte weer en de ingevoerde helmplicht hebben een grote invloed gehad op de verkopen. Bovendien is de vraag naar duurzame en milieuvriendelijke vervoersmiddelen steeds groter aan het worden. Elektrische scooters worden steeds populairder en veel fabrikanten spelen hierop in door nieuwe modellen uit te brengen.

Met de komst van nieuwe elektrische scooters, zoals die van Kymco, zullen de verkopen naar verwachting weer aantrekken. Bovendien zal het mooie weer in de lente en zomermaanden zorgen voor een stijging in de verkoop. De trend van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zal hierbij een belangrijke rol spelen.

Scooterverkopen in maart 2023 zijn flink gedaald

De scooterverkopen in maart 2023 zijn flink gedaald, voornamelijk door het slechte weer en de ingevoerde helmplicht. Bij de bromfietsverkopen is er een terugloop van 18,8%, terwijl de snorscooters een daling kenden van maar liefst 78%. La Souris bezet zowel bij de bromfiets- als snorscooterverkopen de eerste plaats, terwijl Vespa een grote terugval heeft gezien.

Toch zien we een trend in de vraag naar duurzame en milieuvriendelijke vervoersmiddelen, waarbij elektrische scooters steeds populairder worden. Met de komst van nieuwe modellen en het mooie weer in de lente en zomermaanden, kunnen we verwachten dat de scooterverkopen weer zullen aantrekken.