Elektrische steps

Elektrische step kopen? Dit moet je weten

Als je vroeger een step hebt gehad ken je het vrije gevoel van heerlijk steppen over de stoep. Je kwam overal sneller dan lopen, en je was meer wendbaar dan met de fiets. Net zoals je zelf bent gegroeid en volwassen bent geworden, geldt dat ook voor de step. Nu kun je rijden op een estep, een gemotoriseerde step met een ingebouwde accu zodat je niet meer de benen onder je lijf uit hoeft te lopen. Is een elektrische step kopen iets voor jou? Mag je met e-steps eigenlijk wel de straat op? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten voor je een elektrische step gaat kopen of leasen.

Elektrische step

Elektrische step kopen

Je kunt in Nederland veel voertuigen kopen waaronder ook e-steps zoals de populaire Xiaomi M365 en de Dutchebike GO2. Naast import modellen zijn er ook winkels in Nederland zoals Fast & Furious waar je een elektrische step kunt kopen die volgens de Europese wetgeving is ingevoerd. Bezit van een estep is daarmee legaal, rijden op de openbare weg is alleen toegestaan wanneer het voertuig beschikt over het juiste keuringsmerk. Wanneer dit niet het geval is mag je er wel op eigen terrein mee rijden, anders riskeer je een boete.

Steps met kenteken

Hoe werkt een estep?

In principe is het een normale step die geschikt is voor volwassenen (16 jaar en ouder). Omdat er een elektromotor is ingebouwd kan de step op eigen kracht voortbewegen, zelf steppen is dus niet meer nodig. Na enkele uren laden kun je er tientallen kilometers mee rijden. Opvouwbare modellen zijn handig om mee te nemen en op te bergen. De snelheid kan variëren, zo lang de maximale snelheid onder 25 km/u blijft is het dragen van een helm niet verplicht. Afhankelijk van het type zal er ook verlichting aanwezig zijn.

Voorwaarden om op een estep te rijden

De meeste voorwaarden komen overeen met rijden op een scooter:

  • Je moet minimaal 16 jaar oud zijn.
  • Je moet in het bezit zijn van een bromfietscertificaat of autorijbewijs.
  • De estep moet verzekerd zijn.
  • Je bent verplicht je te houden aan de toepasselijke verkeersregels.
  • Het voertuig moet voorzien zijn van verlichting.
  • Je moet op het fietspad of bromfietspad rijden.
  • Bij een snelheid die 25 km/u overschrijdt is een helm dragen verplicht.

Als laatste dient de elektrische step een Nederlands typegoedkeuringsmerk en typegoedkeuringsnummer te bezitten of een Europees typegoedkeuringsmerk en typegoedkeuringsnummer. Hier wordt het verhaal wat onduidelijk, dit zullen we hieronder wat nader toelichten.

Welke e-steps mag je rijden in Nederland of België?

In Nederland moeten alle voertuigen die op de openbare weg rijden gekeurd worden door de RDW. Het is mogelijk dat een estep wel voldoet aan de Europese wetgeving maar niet door de RDW gekeurd is, per land kunnen de regels verschillen. Producten als de Segway mogen op de openbare weg rijden, e-steps zoals de Xiaomi M365 en de Dutchebike GO2 zijn niet gekeurd, je mag er dus officieel niet de openbare weg mee op. Het gebeurt wel, maar dat is op eigen risico en je bent in dat geval niet verzekerd. Op eigen terrein zoals in een grote tuin of op een werkplaats mag het wel.

Elektrische step leasen

Is een estep iets voor jou, maar ligt de prijs toch nét iets boven jouw budget? Je kunt ook een elektrische step leasen. Je hoeft dan niet direct te betalen, maar kunt wel snel gebruiken maken van jouw step. Het is niet ingewikkeld om een leasecontract af te sluiten, er komt in feite slechts één stap extra bij kijken ten opzichte van direct een elektrische step kopen. In plaats van direct af te rekenen via iDeal of creditcard vraag je een krediet aan bij een leasemaatschappij. Je kunt daarbij zelf de looptijd bepalen. Er zal altijd een toetsing plaatsvinden om te bepalen of je in aanmerking komt voor een leasecontract. Wanneer je in loondienst bent of op een andere wijze kunt aantonen dat je beschikt over een duurzaam inkomen zal de controle doorgaans vlot verlopen. Na acceptatie door de leasemaatschappij kun je de elektrische step kopen in de winkel, het volledige bedrag wordt voorgeschoten door de leasemaatschappij en jij betaalt het bedrag in termijnen af.

Kleine lettertjes bij leasen

Ieder contract of overeenkomst gaat gepaard met de bekende ‘kleine lettertjes’. Dat geldt ook voor een elektrische step leasen. Let op de rente die je moet betalen, het aantal termijnen en welke sancties er rusten op te laat betalen. Tijdens het afsluiten van het contract moet alles duidelijk zijn, anders kun je beter even contact opnemen met de winkel of leasemaatschappij.

Conclusie

Er zijn momenteel diverse voertuigen zoals hoverboards, monowheels en e-steps die snel in populariteit toenemen. De wetgeving loopt een beetje achter op de ontwikkelingen waardoor ze vaak niet als ‘street legal’ worden aangemerkt. Een elektrische step kopen of leasen is legaal in Nederland, rijden op de openbare weg vaak (nog) niet. Het is in ieder geval aan te bevelen de estep te kopen bij een Nederlandse winkel zoals Fast & Furious, deze voertuigen voldoen aan de Europese wetgeving en je weet zeker dat het geen kopie is van een populair merk of model. Dit betekent dus niet dat je ermee de weg op mag, de aanschaf en het bezit is wel geheel legaal, rijden op eigen terrein ook. Houd je verder aan de voorschriften die gelden voor scooters.