voor-en-nadelen-escooters

De voor- en nadelen van een elektrische scooter

Een nieuwe scooter aanschaffen kan voor veel verwarring zorgen. Je bent namelijk continu bezig met keuzes tegen elkaar afwegen op basis van de specificaties. Zeker bij een elektrische scooter komen hier nog extra dingen bij kijken, zoals bijvoorbeeld het type accu. Het is daarbij ook goed om te bekijken welke voor- en nadelen een elektrische scooter met zich meebrengen, zodat je op de juiste manier een afweging kunt maken en aan de slag kunt gaan met de aankoop. Zo voorkom je direct een verkeerde investering, waardoor het je geld meer waard zal zijn dan wanneer je de mogelijkheden niet tegen elkaar afgewogen hebt.

Jouw scooter direct klaar voor gebruik

Er zijn veel verschillende elektrische scooters te verkrijgen. Ieder heeft een eigen design, de specificaties verschillen aanzienlijk van elkaar en ook de extra’s kunnen van elkaar verschillen. Hierdoor heb je altijd een uniek exemplaar te pakken. Wanneer je een scooter aanschaft, hoef je hier weinig meer voor te doen. Als de accu helemaal opgeladen is, is deze direct klaar voor gebruik. Ook hoef je hem niet meer speciaal te starten. Je gaat erop zitten, zet hem aan en je kunt wegrijden. Dit maakt het een snellere manier van vertrekken en naar de plaats van bestemming toe gaan. Er is geen speciale start meer nodig, dus je bent gelijk op weg en komt altijd op tijd aan. Dit maakt het voor veel mensen veel eenvoudiger om voor deze modellen te gaan.

voordelen-elektrische-scooter-kopen

Weinig onderhoud nodig bij zorgvuldig gebruik

Ook het onderhoud van een elektrische scooter draagt hieraan bij. Er is namelijk weinig onderhoud nodig ten opzichte van een gewone scooter. In tegenstelling tot een verbrandingsmotor zijn er namelijk minder bewegende delen. De bewegende delen behoeven vaak het meeste onderhoud, waardoor je er ook meer tijd en geld aan kwijt bent. Bij een elektrische scooter ligt dit voornamelijk bij de remmen, banden en de accu. Als je goed met jouw scooter omgaat, hoef je hier geen hoge kostenpost bij te verwachten. De accu moet altijd op de juiste manier gebruikt worden. Bekijk hiervoor altijd goed de handleiding en specificaties. Wanneer je dit doet, dan valt alles reuze mee en hoef je op weinig onderhoud te rekenen. Dit maakt het voor veel mensen ook weer een voordeligere keuze.

Thuis opladen voor extra gemakken

Een ander groot voordeel ten opzichte van een normale scooter is dat een elektrische scooter geen brandstofkosten met zich meebrengt. Je laadt jouw accu immers op via jouw eigen elektriciteit, wat vaak veel goedkoper is. Je betaalt echter maar een paar cent per gebruikte kilowatt, wat vaak enkele tientjes per jaar kan gaan schelen. Ook ben je geen extra tijd kwijt om naar een tankstation toe te gaan. Je kunt de accu namelijk gewoon vanaf thuis opladen. Hiervoor hoef je alleen maar een stopcontact in de buurt te hebben, waarna je aan de slag kunt gaan. Geen gedoe meer, maar gewoon laten opladen terwijl jij iets anders in huis aan het doen bent. Zo wordt het jou een stuk eenvoudiger gemaakt en kun je direct de weg op zonder je zorgen te hoeven maken over de benzine.

 

Je geeft de omgeving geen overlast

Naast bovenstaande voordelen is er nog een groot voordeel te benoemen aan een elektrische scooter. Deze scooter geeft namelijk geen overlastproblemen meer. De motors van een benzinescooter maken veel lawaai door de uitlaat. Bij een elektrische scooter is de uitlaat weggelaten, waardoor er nagenoeg geen geluiden meer te horen zijn. Zo hebben zowel jij als jouw omgeving geen lawaai meer en wordt jouw reis vele malen aangenamer dan wanneer je een benzinescooter aanschaft. Doordat er geen uitlaat te vinden is, wordt ook de uitstoot van gassen weggelaten. Hierdoor heb je geen scooter meer die stinkt en is het veel beter voor het milieu ten opzichte van een benzinescooter. Als je dus jouw steentje bij wilt dragen aan het milieu, dan is een elektrische scooter een goede keuze.

 

Kleinere afstanden dan een gewone scooter

Er zijn echter ook een aantal nadelen te benoemen aan een elektrische scooter. Het is goed om hier ook vanaf te weten voordat je overgaat op een aankoop, omdat je de keuze beter kunt baseren op jouw eigen situatie. Een van de nadelen is de kleinere actieradius. Als je overgaat op een elektrische variant, dan moet je er rekening mee houden dat je kleinere afstanden mee af kunt leggen in tegenstelling tot een scooter met een volle benzinetank. Een volledig opgeladen accu kan bijvoorbeeld maar een bepaald aantal kilometers, wat ten opzichte van een verbrandingsmotor aanzienlijk kan verschillen. Echter kun je de accu thuis wel weer direct opladen, terwijl je bij een benzinemotor een tankstation op moet gaan zoeken. Een benzinemotor leidt echter wel weer tot langere afstanden doordat je bij vrijwel ieder tankstation terecht kunt.

 

Niet op te voeren zoals bij een normale scooter

Houd je van snelheid? Dan kan een elektrische scooter ook nadelig voor je zijn. Deze scooters zijn namelijk beperkt op te voeren. Je kunt dus niet net als bij een benzinescooter het aantal kilometers per uur flink opschroeven. Het fijne hieraan is wel dat je je altijd aan de snelheid houdt en bij controles er niet snel tussenuit gepakt gaat worden. Echter biedt dit ook geen gelegenheid om hard over de weg te scheuren. Voor de echte snelheidsduivels kan het opvoeren van een scooter daarom zwaar meewegen in de keuze die gemaakt moet worden. Bedenk je daarom altijd wat voor jou de maximale snelheid is, zodat je niet voor teleurstellingen komt te staan en de snelheid die jij wenst te behalen niet kunt bereiken.

 

Een flink kostenplaatje voor jouw nieuwe accu

Een ander nadeel is de accu van de scooter. Wanneer deze vervangen moet worden is het namelijk vrij duur. Ondanks dat het onderhoud zelf voordelig is, ga je alsnog een kostenpost krijgen in de toekomst. Er komt immers een tijd dat de accu aan vervanging toe is. Ondanks de langere levensduur en de grote hoeveelheid laadcycli moet je er dus rekening mee houden dat je geld opzij legt voor een nieuwe accu. Je kunt deze levensduur wel flink verlengen als je zorgvuldig met jouw accu omgaat en deze ook altijd op de juiste manier oplaadt. Wanneer je hier rekening mee houdt, dan heb je voldoende gelegenheid om te sparen voor de nieuwe accu. Uiteindelijk zal een nieuwe accu een lager prijskaartje met zich meebrengen dan een volledig nieuwe scooter.

 

De stilte brengt gevaren met zich mee

De stilte van de elektrische scooter kan ook nadelen met zich meebrengen. Doordat het vervoersmiddel geen geluid maakt, horen andere bestuurders jou ook niet meer zomaar aankomen. Je zult daarom extra op moeten letten als je met jouw scooter de weg op gaat. Zorg er daarom altijd voor dat je goed zichtbaar bent, zodat je jezelf en anderen niet in gevaar brengt. De stilte is voor veel mensen ook een reden om er niet voor te kiezen. De belevenis van het rijden van een scooter wordt namelijk anders ten opzichte van het rijden op een benzinescooter. Vooral jongeren zullen hierdoor sneller voor een ander model kiezen, omdat het een ander imago uitstraalt. Echter kan het wel veel in de portemonnee schelen wanneer je voor een elektrische scooter gaat. Je zult daarom altijd de afweging moeten maken tussen beide modellen.

nadelen-elektrische-scooters

Een handig vervoersmiddel in het algemeen

Ondanks de voor- en nadelen van een elektrische scooter kan het jou van veel gemakken voorzien. Je komt immers sneller van A naar B, zonder dat je hiervoor de auto of het openbaar vervoer hoeft te pakken. Voor de iets langere afstanden, die met de fiets lang gaan duren, heb je dus altijd een handig vervoersmiddel tot je beschikking. Echter kun je er nog niet ver mee komen, doordat de actieradius vrij klein is. De afwegingen die je moet maken worden hierdoor vrij uitgebreid en de elektrische scooter koop je daarom ook niet zomaar. Door op je gemak rond te gaan kijken naar de mogelijkheden kun je een scooter vinden die bij jou en jouw situatie passen. Zo heb je nooit meer de beperkingen wat betreft jouw sociale verplichtingen en zal het je ook energie gaan schelen ten opzichte van fietsen richting een afspraak.

 

Veel profijt bij zodrade juiste keuze voor jouw nieuwe scooter

Zorg er bij het aanschaffen van een elektrische scooter te allen tijde voor dat je de juiste keuze maakt, maar blijf ook daarna met veel zorgvuldigheid gebruik maken van de scooter. Op deze manier voorkom je dat je gedurende de tijd continu onderhoud moet plegen aan jouw scooter, waardoor je veel meer kosten krijgt dan eigenlijk de bedoeling is. Uiteindelijk zul je alleen maar profijt hebben van jouw nieuwe vervoersmiddel en ben je voordat je het weet op jouw bestemming aangekomen. Maak het je daarom eenvoudiger en ga aan de hand van bovenstaande voor- en nadelen op zoek naar een scooter die bij jou past. Alleen als je op alle punten let en voor jezelf de belangrijkste eigenschappen op een rijtje zet, kun je de juiste keuze maken.