Een persoon houdt een multimeter met rode en zwarte kabels vast bij een open scooter-opslagvak. Een rechthoekig object bevindt zich in het compartiment. De setting lijkt binnenshuis te zijn.

Tips voor het opladen van jouw Escooter

Wanneer je een elektrische scooter aanschaft, moet je hier op de juiste manier mee omgaan. Je wilt immers niet dat er andere problemen optreden, waardoor je een flinke kostenpost kunt verwachten met bijvoorbeeld jouw accu. Het is daarom van belang dat je altijd op de juiste manier met jouw scooter en de bijbehorende accu omgaat, zodat je deze kostenpost niet gaat hebben. Je kunt daarom het beste aan de slag gaan met onderstaande tips, zodat jouw accu jarenlang meegaat en je veel profijt gaat hebben van jouw nieuwe vervoersmiddel. Neem daarbij ook de verschillende accu’s mee in jouw overweging, omdat je hier op een andere manier mee aan de slag moet gaan.

 elektrische-scooter-accu-oplalder 

Meerdere accumodellen tot jouw beschikking

Jouw scooter kan twee verschillende accu’s hebben. Een daarvan is een lood accu, de andere een lithium accu. Een lood variant is vaak te vinden bij de goedkopere scooters, maar weegt daarbij zwaarder en heeft meer onderhoud nodig. Een lithium accu is lichter, maar levert daarbij wel veel meer vermogen. Door de grote hoeveelheid aan mogelijkheden en de verschillende modellen is het zelfs mogelijk geworden om voor een uitneembare accu te kiezen, waardoor het opladen op iedere locatie kan gebeuren. Echter moet je dan wel weten hoe je de accu op de juiste manier oplaadt en hoe je de levensduur zo lang mogelijk kunt verlengen tot je tot een nieuwe accu over moet gaan. De levensduur is namelijk langer te maken dan slechts enkele laadcycli met slechts enkele simpele handelingen.

 

Een extra acculader kan nooit kwaad

Als eerste is het van belang dat je de accu van jouw elektrische scooter regelmatig oplaadt. Dit komt de levensduur van de accu namelijk ten goede. Je kunt hiervoor het beste de bijgeleverde acculader gebruiken. Zowel de lader als de accu zelf zijn beide kwetsbaar, waardoor je zowel tijdens het vervoeren als het opladen zelf een goede bescherming moet bieden. Mocht je dus jouw scooter voor werk willen gebruiken, dan is het aan te raden om een extra lader te hebben, zodat je er niet te veel mee hoeft te slepen. Ook dit kan er namelijk voor zorgen dat er minder beschadigingen worden aangebracht aan de accu en je er langer mee kunt doen dan wanneer je de acculader continu met je meeneemt.

 

Nooit geheel ontladen

Daarbij zijn er nog enkele tips die jou kunnen helpen om meer uit jouw accu te kunnen halen. Een daarvan is niet wachten tot deze volledig leeg is. Te ver ontladen zorgt ervoor dat de accu niet meer de beste prestaties kan leveren en de levensduur aanzienlijk verkort gaat worden. Het is daarom het beste om deze tot maximaal 80 procent van de capaciteit te ontladen voordat je de acculader eraan bevestigt. Wanneer je hier rekening mee houdt, hoef je niet binnen enkele jaren opnieuw naar een accu te gaan kijken. Houd daarbij in gedachten dat 80 procent ongeveer 10,5 Volt is. Als je dit onthoudt, kan er eigenlijk vrijwel niets meer misgaan. Je bent immers regelmatig bezig met opladen, waardoor de accu bezig blijft en dus als het ware niet lui wordt.

elektrische-scooter-accu-opladen

Een controller zorgt voor een extra beveiliging

Afhankelijk van jouw budget kun je voor een duurdere variant gaan, welke niet alleen minder onderhoud behoeft, maar ook elektronische controllers hebben die een diepe ontlading kunnen voorkomen. Zo wordt er altijd tijdig aangegeven dat je jouw scooter opnieuw moet opladen, zonder dat je zelf continu alles in de gaten moet houden. Je kunt echter wel voor minder slijtage zorgen door de accu iedere dag bij te laden. Niet alleen wordt jouw accu hierdoor niet lui, ook heb je minder kans dat de accu verder leeg gaat dan je in eerste instantie had verwacht. Ondanks dat je hem niet gebruikt, zal de batterij namelijk toch iets leger worden. Denk maar aan jouw telefoon. Zelfs als deze ergens anders in huis ligt en er niets meedraait op de achtergrond gaan er een aantal procenten vanaf. Dit werkt hetzelfde met de accu van jouw scooter. De scooter kan daarom sneller leeg zijn dan je verwacht had.

 

Zorg voor elektriciteit in jouw accu

Ook een ontladen accu kan veel schade oplopen. Door jouw accu niet iedere dag op te laden of in ontladen staat achter te laten, komt er sneller slijtage. Wanneer je iedere dag bijlaadt, heb je hier geen problemen mee. Als je de scooter lang gebruikt hebt op een dag en deze zonder bij te laden in de stalling zet, ga je merken dat de scooter onverwachts problemen op gaat leveren. Hierdoor gaat niet alleen de accu sneller kapot, waardoor je een extra kostenpost krijgt, maar kan je ook ineens voor verrassingen komen te staan omdat jouw scooter niet meer start. Tevens heb je dan niet de mogelijkheid om direct te vertrekken wanneer het nodig is. In noodgevallen moet je dan toch naar andere vervoersmiddelen grijpen om ergens op tijd te kunnen komen.

 

Overlaad jouw accu nooit

Het is ook van belang dat je tijdens het opladen van de accu goed op blijft letten. De acculader en accu moeten namelijk te allen tijde in een droge en geventileerde ruimte geplaatst worden. Zo voorkom je dat het vocht toeslaat of de warmte de overhand neemt van beide apparaten. Daarbij is het ook van belang dat je de acculader niet bedekt met spullen. Ondanks dat het wellicht eenvoudig is om er even wat op te letten, brengt dit alleen maar nadelige gevolgen met zich mee. Zo kan de ventilator bijvoorbeeld niet voor afkoeling zorgen, waardoor de accu oververhit raakt. Een oververhitte accu levert weinig tot geen prestaties meer en jouw scooter gaat hierdoor niet meer starten. Zorg er daarom voor dat deze altijd vrij staat, zodat het koel blijft en de problemen niet voor zullen komen.

 

Ook met minder gebruik opladen

Gebruik je de scooter niet vaak? Dan zul je er ook voor moeten zorgen dat je de accu oplaadt. Je moet de accu namelijk niet voor langere tijd met een ontladen accu laten staan. De accu wordt lui of is uiteindelijk zo ver ontladen dat de acculader deze niet meer opgeladen krijgt. Wanneer je er zeker van bent dat je de scooter voor een aantal dagen niet gaat gebruiken, moet je de accu toch volledig opgeladen hebben. Zelfs als je de scooter maar eens per maand of zelfs nog minder gebruikt, dien je dit te doen. De accu moet namelijk eens per maand bijgeladen te worden. Je kunt hiervoor ook gebruik maken van een druppellader. Deze zorgt ervoor dat de accu voor een langere periode aaneengesloten aan de lader kan blijven hangen, zonder dat deze overlaadt. Deze bekijkt namelijk iedere keer weer of de accu vol genoeg zit of dat er wat bijgedaan moet worden. Je hoeft er hierdoor zelf niet meer bij te blijven.

elektrische-scooter-lithuim-accu

In de wintermaanden extra onderhoud

Ook in de wintermaanden moet je goed opletten hoe je jouw accu oplaadt. De koude maanden kunnen namelijk een extra aanslag zijn op de accu en de lader die erbij hoort. Daarom moet je er te allen tijde voor zorgen dat je het laden en bewaren van beide onderdelen bij voorkeur in een verwarmde ruimte doet. Hiervoor moet er het liefste geen temperatuur onder de 10 graden Celcius zijn, zodat er geen negatieve werking optreedt. Wanneer de accu volledig ontladen is, zal deze kunnen bevriezen. Een volledig opgeladen accu kan dit niet. Als je dus geen warme ruimte tot jouw beschikking hebt, dan zul je ervoor moeten zorgen dat de accu vol is. Denk er daarom aan om deze altijd opgeladen in een schuur of berging achter te laten, zodat je kunt voorkomen dat jouw scooter ineens niet meer start.

 

Letten op jouw portemonnee

Met bovenstaande tips kun je ervoor zorgen dat je altijd een goed werkende accu hebt, waarbij de levensduur aanzienlijk wordt verlengd. Je hoeft hierbij alleen maar bovenstaande tips op te volgen, waardoor een zwaar onderhoud uit kan blijven. Daarbij voorkom je ook dat je nieuwe kosten krijgt voor de aanschaf van een accu, wat ook weer goed is voor jouw portemonnee. Een nieuwe accu aanschaffen is namelijk een flinke kostenpost, wat je het liefst zo lang mogelijk uit wilt stellen. Door zorgvuldig met jouw accu om te gaan en deze altijd op een goede plek te bewaren kun je ervoor zorgen dat deze veel laadcycli mee kan gaan. Voeg hier eventueel de druppellader aan toe om nog meer gemakken te hebben en je kunt ervoor zorgen dat jouw accu een aantal jaar mee kan gaan.

 

Heb profijt van jouw nieuwe scooter

Daarbij kun je jezelf ook altijd inlezen om nog meer te weten te komen over de accu die je hebt. Het is namelijk niet alleen van belang om te weten hoe jouw accu in elkaar steekt, maar ook aan de hand van de variant die jij hebt. De lood accu heeft namelijk een andere manier van opladen nodig dan een lithium accu, waardoor je goed op moet letten hoe je met de accu omgaat. Denk hierbij ook aan het onderhoud dat eens in de zoveel tijd uitgevoerd moet gaan worden. Dit onderhoud is nodig om de kwaliteit van de accu te bewaren en om jouw scooter altijd te laten werken. Als je dit alles in je achterhoofd houdt, ga je nooit meer problemen ondervinden met jouw nieuwe vervoersmiddel en heb je er jarenlang profijt van.