Welke elektrische fatbike kopen?

Wat is er beter dan een fiets? Een elektrische fiets. Wat is er beter dan een elektrische fiets? Een elektrische fatbike natuurlijk! En misschien is een e-fatbike ook beter dan een scooter. Waarom dat is lees je op deze pagina. Ben je overtuigd? Dan kun je op Fast & Furious de ‘vetste’ elektrische fatbikes kopen. Wil je meer weten? Lees dan snel verder over dé trend van 2023!

wat is een elektrische fatbike

Wat is een e-fatbike?

Een e-fatbike is een elektrische fiets met dikkere banden, een groter zadel en een robuuste uitstraling. Het design is geispireerd op klassieke brommers en motorfietsen. Het betreft een fiets met pedalen en een ondersteunende motor. Je moet dus trappen maar het lijkt alsof je altijd bergaf rijdt met de wind mee. En als de elektrische fatbike hierop is voorzien dan kun je vanuit stilstand snel wegrijden omdat de motor je een ‘duwtje’ geeft. Er zijn diverse types elektrische fatbike zoals de:

 • E-fatbike voor dames en heren: Er zijn modellen met en zonder tussenstang. Vaak worden ze ‘unisex’ verkocht. Als je vaak met rok of jurk rijdt kies dan voor een model zonder tussenstang. De stang maakt de fiets wel wat sterker.
 • E-fatbike voor kinderen: Er zijn ook kinderfietsen met kleine wielmaat waarmee ook kinderen stoer kunnen fietsen. Het gewicht ligt wat hoger dan bij een gemiddelde kinderfiets.
 • E-fatbike opvouwbaar: Er zijn modellen die opvouwbaar zijn, bijvoorbeeld om binnen te stallen of mee te nemen in het openbaar vervoer (als dit wordt toegestaan). Deze modellen zijn voorzien van kleinere banden.
 • E-fatbike sport: Dit zijn de modellen die gebaseerd zijn op klassieke BMX racefietsen met dikke banden en een dik frame. Deze fietsen worden meestal voor off-road rijden gebruikt.
 • E-fatbike speed pedelecs: Dit zijn elektrische fietsen die tot 45 km/u rijden, hiervoor heb je wel een geel kenteken nodig en je moet de fiets WA-verzekeren. Net als bij een scooter dus.
 • E-fatbike scooter stijl: Dan zijn er de echt vette e-fatbikes die veel lijken op klassieke lichte motorfietsen. Sommige modellen hebben zelfs die coole chopper look.

Een elektrische fatbike is niet veel anders dan een e-bike die wat groter, dikker en gewoon ‘vetter’ is. Een fiets die lekker voelt tijdens het rijden en er mooi uitziet op de standaard. Als je twijfelt over welk type e-bike je gaat kopen dan is een e-fatbike zeker een optie om te overwegen. Dit geldt ook als je in 2023 een tweewieler wilt aanschaffen.

Geen scooter maar een e-fatbike

Geen scooter maar een e-fatbike

Je hebt vast gelezen of gehoord dat je sinds 2023 ook op een snorscooter (tot maximaal 25 km/u) een helm moet dragen. Dat is balen als je een snorscooter hebt of als je scooter wil kopen. Op zich is er iets mis met een helm dragen maar dat het een verplichting is voelt gewoon niet goed. Een elektrische fatbike geeft je tot 25 km/u ondersteuning tijdens het trappen, je hoeft dus nauwelijks kracht meer te zetten. Sommige modellen blijken zelfs aanzienlijk sneller te rijden. Het is echter niet verplicht om een helm te dragen op een elektrische fatbike. Het design ligt precies tussen een fiets en een scooter dus het is niet verbazingwekkend dat e-fatbikes sinds 2023 als warme broodjes over de toonbank gaan.

Een elektrische fatbike kopen is dus niet alleen interessant voor fietsers maar ook voor scooterrijders die zonder helm willen rijden, of geen zin hebben om te tanken.

Geen e-pedelec maar een e-fatbike

Dan hebben we nog een kandidaat. Een e-pedelec is een elektrische fiets die tot 45 km/u ondersteuning geeft. Het is nog steeds een tweewieler met pedalen maar dan gemaakt voor hogere snelheden. Alleen moet je ditmaal wel een (geel) kenteken aanvragen en je bent verplicht een helm te dragen. Dat mag een wat eenvoudiger type helm zijn maar het is toch weer een verplichting. Op zich is er niets mis met een e-pedelec maar je moet er wel bewust voor kiezen want het is zeker geen tweewieler die voor iedereen geschikt is.

Als je graag comfortabel rijdt in stijl dan is een elektrische fatbike absoluut interessant. Bekijk direct alle mogelijkheden in de Fast & Furious webshop.

 • Dit moet je weten over elektrische fatbikes

Dit moet je weten over elektrische fatbikes

Hier zijn een aantal wetenswaardigheden over de e-fatbike die je voor aanschaf moet weten:

 • Je hebt geen rijbewijs nodig om op een elektrische fatbike te rijden.
 • Een WA-verzekering is niet verplicht, hoewel het wel verstandig is.
 • Er geldt geen helmplicht voor e-fatbikes.
 • De maximale snelheid met trapondersteuning ligt op 25 km/u.
 • De elektromotor heeft een vermogen dat rond 250 Watt ligt.

Voordelen en nadelen van een fatbike

Er zijn niet voor niets zoveel soorten tweewielers te koop. Wat voor één persoon fantastisch is zal voor iemand anders helemaal niet interessant zijn. Daarom hebben we hieronder de voordelen en nadelen van een e-fatbike op een rijtje gezet:

Voordelen van een fatbike

 • De banden zijn breed wat zorgt voor een optimale wegligging.
 • Het zadel is groot en zacht wat op langere afstanden prettig is.
 • Je kunt met een lege accu toch rijden, dat kan op een scooter niet.
 • De vaste lasten en onderhoudskosten liggen laag.

Nadelen van een elektrische fatbike

 • Als je sneller rijdt dan 25 km/u dan moet je op eigen kracht trappen.
 • De fiets zal zwaarder zijn dan een standaard stadsfiets.
 • De dikke banden zijn iets minder goed leverbaar.
 • Elektrische fatbikes rijden niet vanzelf, je moet trappen.

Voordelen en nadelen fatbikes

Kun je een e-fatbike opvoeren? In principe niet maar het is niet onmogelijk. Je mag een opgevoerde e-fatbike niet gebruiken op de openbare weg. Op eigen terrein mag dit wel.

Waar moet je verder rekening mee houden?

Als je meer trapondersteuning wilt dan gaat de accu minder lang mee. Fiets je ver en vaak? Dan kun je voor een tweede accu kiezen die je thuis kunt opbergen of in een tas kunt meenemen. Als je vaak op onverharde wegen rijdt let dan op de vering. Een soepel geveerde fiets voorkomt gewrichtsklachten. Je zult zien dat er veel opties en accessoires te vinden zijn in de Fast & Furious webshop. Heel verleidelijk maar het tikt wel aan natuurlijk. Je kunt een elektrische fatbike leasen of betalen in 3 termijnen. Dan hoef je niet te kiezen voor een budget model dat niet voldoet aan jouw wensen maar kun je een echt goede e-fatbike kopen.

Is een e-fatbike voor jou geschikt?

Als je toch al een elektrische fiets wilt kopen dan is een elektrische fatbike zeker een model om te overwegen. Twijfel je om in 2023 een scooter te kopen? Ook dan moet je echt even kijken naar de collectie fatbikes. Misschien dat een beetje trappen in stijl toch niet zo verkeerd is.